Obavijesti

News

Komentari 30

Suđenje za švercanje kokaina: Andabak je opet oslobođen

Suđenje za švercanje kokaina: Andabak je opet oslobođen
1

Umirovljenog generala Federacije BiH Ivana Andabaka (59) i Britanca Paula Farrowa Dextera (52) se teretilo za šverc 660 kg kokaina. Sutkinja je odlučila da nisu krivi

VIDEO

Na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Rijeci, kojem je presjedala sutkinja Jasenka Kovačić, umirovljenom generalu Federacije BiH Ivanu Andabaku (59) i britanskom državljaninu Paulu Farrow Dexteru (52), kojem se sudilo u odsutnosti, zbog krijumčarenja 660 kilograma kokaina preko riječke luke, u srijedu je po drugi put izrečena nepravomoćna oslobađajuća presuda.

Podsjetimo, optuženi su prije pet godina, zbog nedostatka dokaza već oslobođeni optužbi.

- Optuženima je već u jednom navratu donesena oslobađajuća presuda, međutim, u međuvremenu Državno odvjetništvo dostavilo je dodatnu presliku dokumentacije iz Gambije na osnovu koje je prva presuda ukinuta. Dokumentacija koja je dostavljena odnosila bi se na drugooptuženog Farowa i na njoj se nalazi rukom pisani dokument djelatnika gambijske policije na kojoj kaže da je drogu u društvu još sedmorice Gambijaca preuzeo Farow. To je jedina novina i vjerodostojnost dokumenta i svjedoka nije takva da bi se na osnovu nje zaključila bilo kakva povezanost s prvooptuženim Andabakom. Iz podataka u spisu proizlazi da je protiv drugooptuženog, sa sjedištem u Gambiji, pokrenut sudski postupak u toj zemlji no u posljednjih dvanaest godina nismo dobili nikakav odgovor o tome da li je i kako taj postupak završio te smo na osnovu svega toga donijeli oslobađajuću presudu - zaključila je sutkinja Jasenka Kovačić.

Ivan Andabak je zbog kvara na automobilu zapeo u Delnicama te nije stigao na presudu no iz telefonskog razgovora doznajemo da je bivši general ovakvu presudu i očekivao.

- Nije moglo biti drugačije. Nevjerodostojnost iskaza svjedoka Jure Vujica i Gašpara govori sama za sebe. Jedan je luđak, a drugi pijanica. Nemam ja tu nikakve poveznice s nikakvom drogom i nikakvim Englezima. Pa bože moj, cijeli život vodim rat s Englezima, a kamoli da s njima nešto poslujem. Ja sam solidan, normalan čovjek, suprug, otac dvoje djece i djed, ne pada mi napamet da trgujem ikakvom drogom. Sve je to rekla kazala i ovaj slučaj bi, da se našao na bilo kojem civiliziranom europskom sudu, odmah bio odbačen - zaključio je Andabak. 

Na upit šta misli o tome da će se Državno odvjetništvo zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja žaliti na presudu dodao je da je to njihova dužnost te da ima potpuno pouzdanje u Vrhovni sud da će žalbu odbiti kao neosnovanu.

Drogu našli u kontejneru s tunjevinom

Cijeli  slučaj je počeo kada je hrvatska policija u prosincu 1999. godine u riječkoj luci pronašla kontejner s tunjevinom u kojem je bilo 660 kilograma kokaina vrijednog oko 350 milijuna kuna. Policija je u tajnosti nastavila pratiti put droge, koja je u ožujku 2000. godine završila u gambijskoj luci Banjul. Po nju je došao sin gambijskog predsjednika u pratnji optuženog Farrowa. Šest mjeseci kasnije zbog tog krijumčarenja uhićen je i general HVO-a Ivan Andabak.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda za Andabaka i Farrowa izrečena je u studenom 2007. godine, ali ju je Vrhovni sud ukinuo budući da je Državno odvjetništvo u međuvremenu nabavilo ključni dokument iz Gambije, koji povezuje sve aktere šverca droge iz Južne Amerike u Europu, a koji je teretnica iz koje se vidi kako je sporan kontejner s ribom naručila zagrebačka tvrtka Koren prom, koja se povezuje s Andabakom.

Andabak tvrdio da mu podmeću

Tijekom suđenja Andabak je negirao optužbe i tvrdio da nema veze s drogom te da mu se politički podmeće zato što je bio zapovjednik "Kažnjeničke bojne" Predraga Naletilića Tute. Njegov branitelj isticao je da je sve konstrukcija te da su svjedoci koji terete Andabaka, a sami su povezani s tvrtkom koja je naručila kontejner ribe u kojoj je skrivena droga, nevjerodostojni i sumnjivi.

Tužiteljstvo je, s druge strane tvrdilo da je optužnica, kojom se optuženi terete da su sporni kontejner kroz Hrvatsku na putu od Ekvadora do Gambije "proveli" kako bi se prikrila ishodišna luka, potpuno dokazana. Indicije, tvrdilo je tužiteljstvo u završnoj riječi, navode na zaključak da su Andabak i Farow znali da je u kontejneru kokain kao i u što su se za 180 tisuća tadašnjih maraka upustili.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe