Obavijesti

News

Komentari 15

Sukob policije i prosvjednika: Ne žele ogradu na granici

Sukob policije i prosvjednika: Ne žele ogradu na granici
7

Policija se sukobila u subotu poslije podne s nekoliko stotina mladih na granici između Italije i Austrije koji su protiv podizanja ograde kako bi se zaustavilo migrante

VIDEO

Policija se sukobila u subotu poslije podne s nekoliko stotina mladih koji su prosvjedovali u Brenneru na granici između Italije i Austrije protiv nakane Beča da na graničnom prijelazu podigne ogradu kako bi zaustavila migrante. 

Uz geslo "Rušimo granice" mladi prosvjednici pokušali su iz Italije ući u Austriju u čemu ih je spriječila policija i specijalne snage. 

Prosvjednici su isprva zauzeli željezničku postaju u Brenneru na istoimenom prijevoju gađajući policiju kamenjem na što je ona odgovorila suzavcem.

Policija je oslobodila željezničku postaju, a onda se nekoliko desetaka prosvjednika zaputilo prema obližnjoj autocesti i zatvorilo je za promet te je policija upotrijebila vodene topove.

Agencija AGI javlja da su dvojica policajaca ozlijeđena,  jedno je policijsko vozilo zapaljeno, a nekoliko prosvjednika uhićeno.

Austrija je počela graditi ogradu na granici s Italijom na prijevoju Brenner ocjenjujući da talijanske vlasti ne čine dovoljno u kontroli migranata. 

Talijanska vladi tvrdi da su te mjere suvišne i protivne duhu Schengena.

Oko 2500 kamiona i 15.000 vozila svakodnevno prođe tunelom Brenner, ključnom prometnicom za gospodarstvo Italije jer preko nje talijanske tvrtke izvoze  na sjever Europe.

Blokada tog prijelaza bila bi "politička katastrofa" za Europu, upozorio je u subotu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Austrija je smještena na raskrižju dviju glavnih migrantskih ruta u Europi - balkanske i talijanske i preko nje su u tranzitu 2015. prošle stotine tisuća izbjeglica. Sama Austrija prihvatila je 90.000 izbjeglica, što je više od 1 posto njezina stanovništva.

Službeni Beč je za 2016., odredio kao gornju granicu 37.500 tražitelja azila, a već sada je dosegnuo gotovo polovicu te kvote. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)