Obavijesti

News

Komentari 36

Summit EU-a: Plenković tražio više doza Pfizerovog cjepiva

Summit EU-a: Plenković tražio više doza Pfizerovog cjepiva

U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza

Čelnici država članica EU-a na svom virtualnom sastanku na vrhu u četvrtak raspravljaju o raspodjeli cjepiva i Hrvatska traži više doza Pfizer/BioNTechovih cjepiva kako bi nadoknadila nedostatak zbog spore isporuke AstraZenece, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Čelnici raspravljaju o raspodjeli 10 milijuna doza, koje će Pfizer/BioNTech isporučiti u drugom tromjesečju, a koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

EMA dodatno istražuje cjepivo AstraZenece: Pokrenuta hitna analiza krvnih ugrušaka
EMA dodatno istražuje cjepivo AstraZenece: Pokrenuta hitna analiza krvnih ugrušaka

U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

POGLEDAJTE VIDEO: Beroš, Jandroković i Plenković se cijepili AstraZenecom 

Pokretanje videa...

Beroš, Jandroković i Plenković cijepili se AstraZenecom 00:34

Ovih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva moglo bi ublažiti tu neravnotežu.

Kako se doznaje, hrvatski premijer Andrej Plenković je tražio da one zemlje koje su naručile najviše AstraZenecina cjepiva dobiju veći dio od tih 10 milijuna doza kako bi se tako kompenzirao manjak koji je nastao zbog problema s AstraZenecom, a koji se u vrijeme narudžbe nisu mogli predvidjeti.

'AstraZeneca treba ispuniti ugovornu obavezu'

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvrtak da AstraZeneca najprije treba ispuniti ugovornu obvezu prema EU-u prije nego što počne izvoziti.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca se ugovorom obvezala da će u prva tri mjeseca EU-u isporučiti 120 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, ali će od toga isporučiti samo 30 milijuna.

AstraZeneca objavila nove podatke, cjepivo je sigurno
AstraZeneca objavila nove podatke, cjepivo je sigurno

“Mislim da ta kompanija prvo mora nadoknaditi zaostatak, poštovati ugovor koji ima s članicama Unije prije nego što ponovno počne izvoziti”, rekla je von der Leyen po završetku virtualnog samita na kojem je dominirala tema borbe protiv pandemije covida-19.

Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.