News

Komentari 6

Sunčani Badnjak: U Splitu se jeo bakalar, u Osijeku paprikaš

Sunčani Badnjak: U Splitu se jeo bakalar, u Osijeku paprikaš

Osječanima je u nedjelju, na Badnjak, u baroknoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva podijeljeno 3.500 porcija poznate slavonske delicije – ribljeg paprikaša

Na splitskim Prokurativama u nedjelju je podijeljeno pet tisuća porcija bakalara u tradicionalnoj manifestaciji "Splitu s ljubavlju" koja se već 12. godinu održava na Badnjak i na kojoj sudjeluju gradski i županijski splitsko-dalmatinski čelnici.

Porcije bakalara tradicionalno pripremaju kuhari iz Saveza kuhara mediteranskih regija.

Čestitajući Splićanima Božić i Novu 2018. godinu gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je ponosan na ovu manifestaciju kojom se razlijeva dobrota, a koju je prije 12 godina pokrenuo tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

"Istovremeno sam i dirnut što ima puno građana kojima je ovo danas jedini topli obrok", rekao je.

Dodao je kako se po ugledu na Split u mnogim gradovima Hrvatske proširio običaj dijeljenja bakalara za Božine blagdane.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da je akcija "Splitu s ljubavlju" iznimno važna jer se njome pomaže onima koji su u potrebi.

"Mi ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom cijele 2018. godine imati niz aktivnosti pomaganja socijalnim kategorijama," rekao je Boban.

Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar kazao je kako je važno što se manifestacijom "Splitu s ljubavlju," njeguje zajedništvo.

Makarska: Božićna čestitka duga 211 metara

U Makarskoj je na Badnjak, u okviru blagdanskog programa, izložena "najduža božićna čestitka" koju su izradili učenici osnovnih škola iz Makarske i Makarskog primorja, a dugačka je 211 metara.

Tradicionalno na Badnjak u "Božićnom gradu" na Kačićevom trgu u Makarskoj podijeljeno je oko 500 besplatnih porcija bakalara što su ga pripremili kuhari iz Udruge Marendin i konobe Kalalarga, a podijelili su ga gradonačelnik Jure Brkan i njegovi suradnici. 

Podijeljena su i tri velika soparnika, Iz Obiteljskog pojloprivrednog gospodarstva Tomčić.

Gradonačelnik je građanima čestitao Božić i poželio im sve najbolje u 2018.

Vinkovčanima na Badnjak podijeljno više od tisuću obroka ribe

Više od tisuću obroka pečenih srdela i krumpir salate podijeljeno je u nedjelju, na Badnjak, Vinkovčanima,u organizaciji Grada Vinkovaca i Nezavisnog sindikata Vinkovci.

 "Ovom akcijom željeli smo prvenstveno pomoći našim sugrađanima slabijeg imovnog stanja da na Badnjak imaju tradicionalni posni obrok. Ujedno svim  Vinkovčankama i Vinkovčanima čestitam Božić i uspješnu Novu godinu", poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i sam poslužio dio obroka, a koje su pripremili i dijelili učenici vinkovačke Srednje strukovne škole.

 Dijeljenje ribljih obroka na Badnjak ispred vinkovačke Gimnazije svojom nazočnošću podržali su i pročelnici vinkovačke gradske uprave te predstavnici gradskih tvrtki, a pridružio im se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Osječanima za Badnjak podijeljeno 3.500 porcija fiš paprikaša

 Osječanima je u nedjelju, na Badnjak, u baroknoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva podijeljeno 3.500 porcija poznate slavonske delicije – ribljeg paprikaša.

 Riblji paprikaš tradicionalni je dar grada Osijeka sugrađanima, a dijelili su ga gradonačelnik Ivan Vrkić i njegovi zamjenici Žana Gamoš i Boris Piližota. 

 "Želja nam je sa sugrađanima na ovaj način podijeliti radost Božića i da se svi zajedno vratimo iskonskim ljudskim vrijednostima, da jedni druge uvažavamo i budemo bolji jedni prema drugima. Mi koji smo dobili mandat da vladamo gradom moramo služiti našim sugrađanima. Čestitam svima Božić i Novu godinu i želim da prevladamo prepreke koje su pred nama, na dobrobit svih građana i da Osijek bude grad iz kojeg djeca ne odlaze. Profit ima svoj smisao, ali ne smije prevladati našim dušama", izjavio je gradonačelnik Vrkić.

 Ovogodišnji riblji paprikaš, kao i proteklih pet godina, kuhali su članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje i to u 11 kotlića.

 Za spravljanje tradicionalne delicije utrošeno je oko 350 kilograma ribe, uglavnom šarana uz dodatak štuke i soma. 

 

 

Najčitaniji članci