Obavijesti

News

Komentari 12

Sup Spaky je čudo prirode: Umalo umro pa preletio Alpe

Sup Spaky je čudo prirode: Umalo umro pa preletio Alpe
2

Bjeloglavi sup Spaky je nakon oporavka preletio čak 2000 km do juga Italije, a ornitolozi se nadaju da će se vratiti u Hrvatsku. Spaky ima prsten pa ga prate

VIDEO

Do sada nam je to bio najteži slučaj spašavanja. Kad su nam doveli Spakyja, imao je manje od pet kilograma, nije mogao stajati na nogama, jedva da je bio živ i šanse za njegovo preživljavanje bile su minimalne.

Ispričao nam je to dr. Goran Sušić iz Grifona, centra za zaštitu ptica grabljivica pored Senja. On je prošle godine sa svojim timom Spakyja spasio od sigurne smrti. Prva tri dana spavao je s iznemoglim supom u prostorijama za intenzivnu skrb, gdje mu je svaka dva sata davao infuziju.

- Na veliko zadovoljstvo svih, Spaky se potpuno oporavio te je s još pet supova pušten u prirodu krajem svibnja. No iako se trebao pridružiti pticama u koloniji na Kvarneru, Spaky je završio na krajnjem jugu Italije pored grada Lecce. Preletio je 2000 km - kazao nam je dr. Sušić.

Spaky ima prsten pomoću kojeg ornitolozi prate kamo leti.

- Svi supovi kao mladi lete tražeći hranu, no ako je ne pronađu, dva dana gladuju, nakon čega odlaze na Alpe, gdje su boravili kao mladi i sjećaju se da tamo ima hrane. Trenutačno tamo boravi oko 200 naših ptica. Spaky se vjerojatno odvojio od drugih ptica i krenuo niz talijansku obalu preko Apeninske planine do krajnjeg juga talijanskog poluotoka. Ponekad se naše ptice zadrže oko Rima i Sicilije, gdje također postoje hranilišta i, ako ne zalutaju i naiđu na takva područja, onda zasigurno prežive. Nadam se da je i on zastao i najeo se prije dolaska na sam jug, gdje nema hranilišta - ispričao nam je dr. Sušić. Dodao je da surađuju s kolegama ornitolozima iz Italije, koji će Spakyju dostaviti hranu kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku.

Našli su ga gladnog na njivi u Baranji

Spaky je krajem rujna prošle godine dva dana lutao njivom u Baranji, nakon čega je sletio u dvorište Pave Ivezića u mjestu Otok. Prevezli su ga u Zagreb, a nakon toga u Grifon.     

Znaju letjeti svijetom i pet godina 

Supovi inače lete brzinom od 160 km/h. Inače svi, prije nego što postanu spolno zreli, odlaze na petogodišnje letove, nakon čega se uglavnom vraćaju i skrase se.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.