Obavijesti

News

Komentari 47

Superdeda: Požeški postolar otišao u mirovinu s 93 godine

Superdeda: Požeški postolar otišao u mirovinu s 93 godine
7

Majstor Hut, doznajemo od mještana, nadaleko je bio poznat i cijenjen. Znao je napraviti fine salonke, ali i gojzerice u kojima se moglo i po potoku gacati

VIDEO

Napravio je lakirane cipelice za svoju praunuku Selinu i papuče za suprugu Veroniku i nakon gotovo 80 godina rada rekao: Dosta je!

Iako se mnogi bune zbog reforme mirovinskog sustava prema kojoj bi Hrvati uskoro trebali raditi do 67. godine, Petru Hutu, postolaru iz Požege, to nije padalo na pamet. I zato je, u svojoj malenoj radionici nakuckao čak 60 godina službenog radnog staža. Izdržao je do 93. godine.

U prvu mirovinu otišao sam sa 60 jer sam stekao sve uvjete

- U prvu mirovinu otišao sam sa 60 jer sam stekao sve uvjete. No nastavio sam raditi i plaćati sve obveze državi. Nakon 17 godina više nije bilo moguće istodobno biti obrtnik i umirovljenik. Zbog promjene zakona dobio sam prisilnu obustavu rada pa sam se odrekao mirovine i zaledio je na dvije godine. Tada sam opet počeo raditi, a konačno sam umirovljen s 81 godinom. No i dalje sam izrađivao i popravljao obuću za obitelj i prijatelje - otkriva majstor Hut te dodaje:

- Ne smatram da je dobro odrediti ljudima do kada moraju raditi. Meni bi teško palo da sam morao u mirovinu sa 67 godina ili 41 godinom radnog staža - rekao je. Radio bi on još, ali mu je očna mrena zamutila vid. A i djeca su navalila da dođe u Zagreb: već su postarija pa im je teško posjećivati roditelje u Požegi. Naposljetku je pristao i teška srca stavio ključ u bravu u svojoj postolarskoj radionici. Tada su se njih dvoje preselili u ‘dom s pet zvjezdica’. Sve je tu, kako kaže za svaku pohvalu - jedino mu nedostaju posao, rad i mušterije.

Ne smatram da je dobro odrediti ljudima do kada moraju raditi. Meni bi teško palo da sam morao u mirovinu sa 67 godina ili 41 godinom radnog staža

Majstor Hut, doznajemo od mještana, nadaleko je bio poznat i cijenjen. Znao je napraviti fine salonke, ali i gojzerice u kojima se moglo i po potoku gacati, a noge su uvijek ostajale suhe.

Obuo je on čak i glumce u kazališnoj predstavi “Dundo Maroje”. Nije gospodin Hut bio majstor samo za obuću. Kako tvrde njegovi najbliži, majstor je i za slavonski kulen, za ispeći dobru rakiju, ali i vješto okulirati ruže, tako da na istom stabalcu cvatu i bijele i crvene.

Radio je puno otkad zna za sebe. Od jutra do mraka. Ali stigao se i proveseliti te uživati u životu. Volio je oduvijek društvo, znao uživati u dobroj kapljici, šali i pjesmi, obožavatelj je nogometa i dandanas ne propušta prijenos nogometne utakmice.

Kao malo dijete ostao je bez oca i majke. Njega, njegova brata i sestru othranila je baka. S 14 godina krenuo je na zanat i prošao sve muke šegrtovanja.

Bio sam kao pravi šegrt Hlapić

- Bio sam kao pravi šegrt Hlapić - smije se Petar Hut. No bio je vrijedan i bistar te je brzo napredovao. Dospio je i u Beč te našao posao kod vrhunskoga majstora. Majstor ga je zavolio i čak mu htio dati kćer za ženu te mu prepustiti svoju radionicu. No njega je srce vuklo u domovinu pa se vratio u rodni kraj. Zaprosio je djevojku iz Mihaljevaca, Veroniku. Ove će jeseni njih dvoje proslaviti 70 godina braka. Kad mu gospođa Veronika zbog čega prigovori, u šali se potuži kako je on “Petar, mučenik od Verone.”

Zdravlje ga dobro služi. Hoda i bez štapa te redovito vježba. A kad ga pritisne kostobolja, ode na nekoliko dana u Bizovačke toplice. Na pitanje bi li u svome životu išta promijenio, nasmijao se i rekao: - Unuci mi govore da sam umjesto cipela trebao praviti pizzu i tvrtku nazvati Pizza Hut - kaže. Mijenjao ne bi ništa.

Iz male tvornice obuće nastajala su remek-djela

Osim po narudžbi, postolar Petar Hut izrađivao je obuću za sajamsku prodaju. Pravio je ortopedsku obuću, cipele po mjeri i popravljao što je trebalo u svojoj radionici. Neprestano se informirao o novim tehnologijama i putovao kamo je trebalo. Auto je vozio do 91. godine. Prestao je kad mu je dozlogrdilo svake dvije godine produljivati vozačku dozvolu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao