Obavijesti

News

Supruga i dva sina ubijeni su mu u holokaustu, a on pao u zaborav i umro u siromaštvu

Supruga i dva sina ubijeni su mu u holokaustu, a on pao u zaborav i umro u siromaštvu

Na izložbi 'Od boemstva do vječnosti' u Galeriji Klovićevi dvori i cijela je galerija mađarskih umjetnika, među kojima je Béla Kádár, vodeći slikar svoje zemlje

VIDEO

Pripreme za izložbu od "Od boemstva do vječnosti", koja se 14. svibnja otvara u Galeriji Klovićevi dvori, u punom su jeku. Stotinjak djela već je stiglo iz ugledne galerije “The Hub of Fine Arts” u Mostaru. Izložbu organiziraju 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Posjetitelji će je moći pogledati do 30. lipnja. Najveće zvijezde izložbe djela su Edgara Degasa, Amedea Modiglianija te Henrija Matissea.

Zemljopisne odrednice izložbe nevjerojatno su raznovrsne. Izložba može rekreirati najširu panoramu umjetničkog života ne samo u Francuskoj nego i u zapadnoj i istočnoj Europi, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tu je i cijela galerija mađarskih umjetnika, među kojima je i Béla Kádár, vodeći slikar svoje zemlje.

➤ Ulje i tempera na kartonu, ‘Kompozicija s figurama’, 1920-e

Béla Kádár  (1877. - 1956.) bio je sin siromašnog židovskoga krznara, a u mladosti je pješačio Europom kao putujući bravar. Do 1920-ih postao je poznat diljem svijeta. Kádár je velik dio svojeg uspjeha u Americi dugovao njemačkom trgovcu umjetninama. Njegov rad odabran je za Međunarodnu izložbu moderne umjetnosti 1926. godine u Brooklyn Museumu. Umjetnik je kroz svoj stil prihvatio sve inovacije umjetnosti ranog 20. stoljeća, od neoimpresionizma i ekspresionizma do apstraktnih kompozicija u kubističkom stilu, od otkačenih art déco tema, poput "K ompozicije s figurama" do neoprimitivističkih fantazija nadahnutih mađarskim narodnim pričama.

„Béla Kádár uvijek je slikao s radosnim, istinskim, kreativnim iskustvom. Njegovo individualno poimanje plastičnih oblika, njegov zračni kolorit i nadasve doista osvježavajuća narodna fantazija odmah su pobudili zanimanje. I tako je prva i najteža bitka za umjetničko priznanje malog putujućeg bravara bila dobivena...”, napisao je američki kolekcionar i likovni kritičar Christian Brinton u predgovoru kataloga umjetnikove samostalne izložbe u S.P.R. Galleries u New Yorku 1931. godine. 

Béla Kádár u mladosti  je pješačio Europom kao  putujući bravar

Poznato je da je 1914. Kádár unovačen kao kaplar tijekom Prvog svjetskoga rata, a poslije je otpušten zbog velikih boginja. Od 1914. do 1917. godine sudjelovao je na šestoj skupnoj izložbi u muzeju Ernst u Budimpešti, izlagao je u Beču i Berlinu.  Kádár je 1926. i 1928. sudjelovao na izložbama Société Anonyme u Brooklyn Museum u New Yorku. Kad su Nijemci okupirali Mađarsku 1944. godine, Kádár i njegova obitelj bili su protjerani iz njegove garsonijere u geto ulice Dob. Umjetnik je preživio, ali su njegova supruga i dva sina ubijeni u holokaustu. Nakon Drugog svjetskog rata njegova su djela postala sve više dekorativna, ali je pao u zaborav i umro u siromaštvu 1956. godine.

 Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, Stega tisak, 1664 Blanc, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862 i Korlat.

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a moći će se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak. Zbog svečane promocije izložba će za javnost biti otvorena od 15. svibnja.

Pokretanje videa...

Od boemstva do vječnosti 00:22

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje