News

Komentari 286

'Sutkinju izbaciti iz pravosuđa. Presuda je nacionalna sramota'

'Sutkinju izbaciti iz pravosuđa. Presuda je nacionalna sramota'

Što ako se, istom logikom, oni koji protutnje kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrte nekoliko djece ubuduće počnu izvlačiti da su to napravili zbog stanja tzv. sinkope, pita se Marušić

Presudu Tomislavu Horvatinčiću, koju je danas donijela sutkinja Maja Šupe prometni stručnjak Željko Marušić, smatra nacionalnom sramotom. 

- To još jednom, sada dramatično, pokazuje da je u pravosuđu primarni zloćudni tumor svih problema u prometu, a sve ostale teške nepravilnosti tek su metastaze - kazao je Marušić. 

Istaknuo je kako je u cijelom slučaju vidljiva nepravda i nevjerodostojnost s obzirom na Horvatinčićeve izjave iz 2011. godine, a uz to se kosi s bitnim elementima prometne sigurnosti. Smatra kako sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje treba doživotno isključiti iz pravosuđa, piše Net.hr. 

- Nije ključni problem ni u tome što su kinematika i dinamika sudara u suprotnosti s logikom kojom se rukovodila sutkinja Šupe. Nažalost i vještaci.  Gliser, naime, za razliku od automobila, nema upravljački trapez ni prilagođenu geometriju kotača (kutove usmjerenosti i zatura), koji osiguravaju da i puštanjem volana auto drži pravac. A kontakt s podlogom nije trenjem, nego hidrodinamički, pa puštanjem upravljača (kormila) iz ruku gliser teško zadržava pravac, čak i na mirnom moru.  Ako je Horvatinčić upravljao gliserom, a nije blokirao upravljač (kormilo) u središnjem položaju i snagu motora u području visoke snage, odnosno glisirao na “autopilotu” kako su mnogi utemeljeno pretpostavljali, pri ‘kratkotrajnom gubitku svijesti’ gliser bi se ponašao bitno drukčije nego što se, po izjavama svjedoka i vještačenju, dogodilo - pojasnio je Marušić. 

- Kako itko narušena zdravlja, a padanje u nesvijest to implicira (samo jedan takav slučaj kandidatu za pilota onemogućava dobivanje letačke dozvole), smije otpustiti brutalnu snagu pogonskih motora i velikom brzinom zaglisirati akvatorijem, u kojem se mogu očekivati brodice, jedrilice, surferi, čak i neodgovorni plivači?! - pita se Marušić ističući kako je riječ o pravosudnom presedanu. 

- Što ako se, istom logikom, oni koji protutnje kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrte nekoliko djece ubuduće počnu izvlačiti da su to napravili zbog stanja tzv. sinkope, odnosno kratkotrajnom stanju bez svijesti? I što ako ih drugi suci, logikom sutkinje Šupe, počnu zbog toga oslobađati krivnje? Koliko bi to osokolilo najteže prometne prijestupnike i recidiviste, produljilo crni niz, izazvalo kaos i zebnju svih vozača koji poštuju propise, otežalo djelovanje prometne policije… - strahuje Marušić te dodaje kako su se pravosuđe, a i Hrvatska zbog ove presude osramotili, a da sutkinju treba doživotno isključiti iz sustava u kojem radi.

Reakcije poznatih na Facebooku

Presuda je razbjesnila i brojne poznate Hrvate, ali i političare koji su si potom dali oduška na Facebooku.

Književnik i povjesničar Hrvoje Ivančić bio je iznimno oštar.

- Vele da je danas Svjetski dan bez grudnjaka. Predlažem da se u Hrvatskoj uvede i dan bez gaća, jer ovaj narod je svoje odavno skinuo pred lopovima i ubicama. Zadnji koji ga je naguzio poduzetnik je Tomislav Horvatinčić, danas oslobođen na sudu u Šibeniku, zbog nesreće iz 2011. kad je svojim gliserom naletio na jedrilicu i skrivio smrt talijanskih supružnika. Sud je prihvatio obranu Horvatinčića pogotovo u onom dijelu da je tijekom prigode doživio sinkopu, dakle gubitak svijest.

Možda bi čovjek to i prihvatio da Horvatinčić već ranije nije ubio dvoje u prometnoj nesreći u Zagrebu, početkom i krajem 1980-ih, a 2009. se svojim terencem zaletio u automobil u kojem je bila četveročlana obitelj. Na sreću, ozbiljnijih ozljeda nije bilo. Bez adekvatne kazne. Ponovili su mnogi, a treba ponavljati i dalje. Treba spominjati ime Tomislava Horvatinčića i hrvatskog sudstva uz ime teškog i smrdljivog gnoja.

Vjerujem da je svakog časnog pravnika danas sram, ali svejedno, kad vam netko kaže da je legalist, ne shvaćajte ga ozbiljno. Ozbiljno ga ne shvaća ni Tomislav Horvatinčić - gnoj - objavio je Ivančić.

Jacques Houdek napisao je da cijeli dan ne može doći k sebi i upitao se što se događa s Hrvatskom.

Sinkopa je dala ideju i Hamedu Bangouri.

- Prvo do doktora, a onda do odvjetnika. Idem po potvrdu da imam već 20 godina povremene sinkope, a onda ću s odvjetnikom dignuti tužbu i tražiti da me se skine sa svih jamstava za kredite privatnim i pravnim osobama, jer sam zbog nedostatka krvi i kisika u mozgu bio malo u nesvijesti i malo rastresen kad sam potpisivao sudužništva. Toplo preporučujem i da isto naprave i svi ostali građani koji imaju kredite ili su blokirani. A ne, čekaj ne možete Vi blokirani. Nemate novca za doktore, potvrdu i na kraju za odvjetnike. Ako imaš para gazi ubijaj, a ako ne umri pred bolnicom i sudnicom. Tko te hebe kad nisi rođo i nisi se umrežio, pa sad nemreš kupiti slobodu - napisao je.

Oglasio se i Ivan Pernar, saborski zastupnik.

- Tomislav Horvatinčić je jedina osoba u Hrvatskoj s dozvolom za ubijanje! Hrvatsku javnost je uvelike potreslo stanje u hrvatskom pravosuđu jer kao što svi znamo, pravosuđe je na žalost korumpirano, pravosuđe je samoj sebi svrha i pravosuđe štiti određene ljude! Danas su dvije presude šokirale hrvatsku javnost, jedna je oslobađajuća Tomislavu Horvatinčiću, a druga je roditeljima male Nore Šitum čiji roditelji moraju platiti 200 tisuća kuna za troškove suđenja. Ovakvi slučajevi ne ulijevaju povjerenje u pravosuđe.
Horvatinčića je čak i nakon četvero mrtvih ljudi iza njega pravosuđe još jednom oslobodilo i može se slobodno reći da je Tomislav Horvatinčićjedina osoba u Hrvatskoj s dozvolom za ubijanje! - objavio je Pernar.

 

Presuda je šokirala i Miru Bulja, zastupnika MOST-a.

- Horvatinčić iz čista mira ubije dvoje Talijana nasred kanala, a sud povjeruje njegovoj obrani da je u tom času bio bez svijesti. Eto, moguće je onesviješten voziti mrcinu od glisera. Kakvi čarobnjaci su obojica. Ili je naše pravosuđe samo jedan malo bolji kazališni show. I dajte, recite božici pravde da skine povez s očiju - objavio je Bulj.

Presude se dotakao i Bloger Krule.

"Uđem jutros u kladaru... reko "Ja bi stavio pesto kuna na Horvatinčića"... veli ova "Nije u ponudi"... reko "Zašto?"... veli "Imamo dojavu da će utakmica biti namještena"

Da ja u Gorskom kotaru svojim opelijanderom saterem jelena... prvo bi iz šume iskočilo lovačko društvo kojem moram namiriti štetu za jelena... pa eto MUP-a... plati kaznu za prometnu nesreću... za jelena... za pičke materne... pa aj na sud... a ako slučajno zgaziš medvjeda... bolje ti je mrtvog medvjeda odvući do auta i posjest ga za volan, a ti lezi ispred auta. Mobitelom mu slikaj glavu. Otvori mu profil na fejsu. Stavi da se zove "Mrki Jebač". Otvori fb mesendžer i klikni na nekog ko se zove Vjeverica, nek izgleda ko da je medo slao poruke... utipkajte "Mala što radiš?"... stavi mu mobitel kraj šape... a onda... onda kad MUP-ovac dođe, recite mu:

-Vidio sam ja da neće biti dobro onog trenutka kad je krenuo tipkati na mobitel! - Medvjed tipkao na mobitel!?

- Uzmite mu mobitel iz šape... što piše?

- (Murjak uzima mobitel) Jebo majku, evo preko fejzbuka slao nekoj Vjeverici poruku!

- Što joj je napisao?

- "Mala što radiš?"

A onda glasno dreknite: - Jebala ga vjeverica, ja umalo izgubi glavu zbog njegovog kurvanja!

Ako tako ne napraviš, unuci će ti otplaćivati gazomedarinu. Trebam li objašnjavati što bi bilo kad bi netko od nas radničke klase, autom usmrtio čovjeka? Ako za jelena najebeš... za medvjeda dužan 100 godina... za čovjeka ne treba ni objašnjavati. Kip Božice pravde u jednoj ruci drži mač... u drugoj vagu... a oči su joj zavezane nekvom krpom. U našoj, hrvatskoj verziji, isti taj kip Božice pravde izgleda tako da u jednoj ruci drži bunt eura... U drugoj ruci pršut od 12 kila,  na očima joj rejbanke."

Hrvatski laburisti zgroženi su nepravomoćnom presudom i smatraju da je Horvatinčiću pravosuđe dalo "licence to kill".

- Hrvatski laburisti zgroženi su nepravomoćnom odlukom Općinskog suda u Šibeniku kojom je Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskih supružnika Marinelle i Francisca Salpietro. Groteska je tim veća što je isti sud Horvatinčića osudio na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Horvatinčić je već i ranije imao prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima su život izgubile Nada Petrović i Manda Vučković, međutim, očito je za hrvatsko pravosuđe riječ o "uzornom građaninu" koji ima "licence to kill" - objavili su Laburisti.

 

Najčitaniji članci