Obavijesti

News

Komentari 3

Sv. Katarina i izraelska Bonus BioGrup istražuju stanično liječenje covida i osteoartritisa

Sv. Katarina i izraelska Bonus BioGrup istražuju stanično liječenje covida i osteoartritisa
6

Pokrenuli su projekt stanične terapije i regenerativne medicine na globalnoj razini

VIDEO

U utorak je u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u prisustvu znanstvenika iz Izraela i Hrvatske, svečano je potpisan ugovor o strateškoj suradnji i zajedničkom nastupu na globalnom tržištu, prvenstveno SAD-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina, europskog lidera u implementaciji personalizirane medicine u kliničku praksu i Bonus BioGroup, vodeće izraelska biotehnološka korporacija koja se posebno bavi uzgojom mezenhimnih matičnih stanica (MSC) i tkivnim inženjeringom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

izjava dragan primorac 05:42

- Ovo je primjer suradnje gdje su se prijateljstvo i znanstvena izvrsnost udružili kao bi zajedničkim snagama razvijali novi koncept regenerativne medicine. Stanična terapija i regenerativna medicina predstavljaju novi iskorak moderne medicine i sretan sam što su naše institucije prepoznate kao globalni lideri u ovom području, a posebno me raduje što zajedno s izraelskim kolegama snažno globalno pozicioniramo hrvatsko zdravstvo - rekao je na samom početku prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, a prisustvovali su i predsjednik Uprave Bonus Biogroup dr.sc. Shai Meretzky,  potpredsjednik Bonus Biogroup dr.sc. Tomer Bronstein te veleposlanik Izraela g. Ilan Mor.

Zagreb: Potpisivanje ugovora  korporacije Bonus BioGroup i hrvatske bolnice Sv. Katarina

Dr. Shai Meretzky i Dr. Tomer Bronstein su prikazali rezultate liječenja oboljelih od Covid-19 mezenhimnim matičnim stanicama u nekoliko kliničkih centara u Izraelu gdje su pokazali da je petnaest od sedamnaest pacijenta s teškim oblikom COVID-19  otpušteno s liječenja dan nakon što su primili zadnju dozu terapije. Rezultati su pokazali značajnu redukciju upalnih procesa u plućima i to u periodu prvih pet dana nakon zadnje doze lijeka. Uz to, primijećeno je da je u pacijenata i saturacija kisika povišena za 95% te da se funkcija pluća vratila na normalnu mjesec dana nakon liječenja. gdje je petnaest od sedamnaest pacijenta s teškim oblikom COVID-19 otpušteno s liječenja dan nakon što su primili zadnju dozu terapije mezenhimnim matičnim stanicama.

Pokretanje videa...

potpisivanje ugovora sveta katarina 00:51

Gotovo istodobno identične rezultate objavili su znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina koji su u suradnji s liječnicima KBC Split, primijenili u svijetu jednu od prvih uspješnih primjena mezenhimnih matičnih stanica (izdvojenih od zdravog donora) u oboljelog s teškom kliničkom slikom COVID-19.

Zagreb: Potpisivanje ugovora  korporacije Bonus BioGroup i hrvatske bolnice Sv. Katarina

- Pozdravljam suradnju ove dvije sjajne institucije koje svojim rezultatima pomiču granice medicine koju poznajemo danas. Kao pacijent, mogu iz osobnog iskustva svjedočiti o izvrsnosti Specijalne bolnice Sv. Katarina - rekao je veleposlanik g. Ilan Mor.

Osim u liječenju covida, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva.

Beroš pozvao građane na docjepljivanje protiv omikrona: 'Bolje spriječiti, nego liječiti'
Beroš pozvao građane na docjepljivanje protiv omikrona: 'Bolje spriječiti, nego liječiti'

Istraživanje se pokreće nakon što je tim prof. dr. Primorca i ortopeda Klinike za ortopediju Specijalne bolnice Sv. Katarina kroz tri kliničke studije pokazao da je intraartikularna aplikacija mikrofragmentiranog masnog tkiva pacijenta koje sadrži mezenhimne matične stanice dovela do značajnog porasta glikozaminoglikana (ključne molekule hrskavice). Utvrdili su da su mezenhimalne matične stanice imaju velik učinak na proces regeneracije oštećenog tkiva prvenstveno putem otpuštanja bioaktivnih faktora koji imaju snažan protuupalni, i imunomodulatorni učinak.

U Hrvatskoj 430 novih slučajeva zaraze covidom, četvero umrlih
U Hrvatskoj 430 novih slučajeva zaraze covidom, četvero umrlih

Osim toga pokazano je da ove stanice sprječavaju staničnu smrt ili apoptozu, stimuliraju dijeljenje stanica, sprječavaju stvaranje ožiljnog tkiva, a istodobno djeluju angiogenetski tj. stimuliranju stvaranja novih krvnih žila. Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva ili čak potpuna regeneracija tkiva, naravno na mjestima gdje ono postoji, a u promatranih pacijenata je utvrđeno i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom u odnosu na početne rezultate.

Izraelski znanstvenici su i prikazali u laboratorijskim uvjetima uspješno razvijenu kost, koja je uspješno prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti. Sudionici tiskovne konferencije su istaknuli da proizvodnja novih tkiva/organa iz vlastitih stanica pacijenta otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"