News

Komentari 33

Svaka lista svoj rod ima: 'Ja ću se kandidirati dok ne umrem'

Svaka lista svoj rod ima: 'Ja ću se kandidirati dok ne umrem'

Za saborsko mjesto bori se 2669 kandidata, njih 18 za jedan mandat. Nagrada je mjesečno nikad lakše zarađenih 15.000 kn. Supružnici, braća i sestre te očevi i sinovi politički su se aktivirali više nego ikad

Tko će koga ako ne svoj svoga, moto je kojim se očito vodio dio predlagatelja izbornih lista.

Među 2669 kandidata našlo se mjesta za braću, sestre, supružnike, očeve s kćerima ili sinovima.

Nakon što nisu uspjeli na europskim izborima, braća Duga ovoga puta žele do saborske fotelje. Darko Duga, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske stranke reda, objasnio je zašto je na listu stavio brata Krunoslava.

- Kako da mi jednom mladom stručnjaku kažemo da neće biti na listi, bez obzira na to što je Krunoslav moj brat - rekao je Darko Duga.

Neki svjesni da neće proći

Krunoslav je, kaže, međunarodni inženjer zavarivanja i žalosno je kaže što takvi ljudi nisu prvi u društvu. Iako se kandidirao na većini izbora, Darko Duga ne gubi nadu, ali i ne planira odustati od izbora ako i ovaj put ne uspije dogurati do fotelje.

- Kandidirat ću se dok ne umrem - poručio je.

Na izbore ide i stranka Abeceda demokracije, koja je u prošlome mandatu bila parlamentarna stranka, a zahvaljujući Ivanu Pernaru u mandatu je primala gotovo 1,5 milijuna proračunskih kuna.

Čelnik te stranke Stjepan Vujanić na prošlim izborima osvojio je tek 26 glasova. Vujanić je na izborima prvi na listi svoje stranke u 7. izbornoj jedinici, a njegova kći Maja našla se na trećemu mjestu u 1. izbornoj jedinici.

- Kći je u stranci već 15 godina i kreator je svih programa, ali nije imala primanja. Mislim da je zaslužila biti na listi - rekao je Vujanić, ali i priznaje kako je svjestan da neće proći u Sabor.

Nek' ostane u obitelji

Novac koji je dobio na Pernarovo ime, kaže, sad troši na kampanju za ove izbore, a uvjeren je da će mu još nešto novca i ostati. Koliko, nije precizirao.

U lov na saborski mandat idu Ivan Fiolić Fio i njegov sin Martin. Nakon glazbeno-humoristične emisija “Fio show” odlučili su zaplivati u političkim vodama, i to kao kandidati Autohtone Hrvatske seljačke stranke.

Otac se za ulazak u Sabor bori s prvog mjesta u 6. izbornoj jedinici, a sin Martin kao prvi na listi u 7. izbornoj jedinici.

Miroslav Škoro postavio je sestru Vesnu Vučemilović da predvodi listu u 4. izbornoj jedinici, a time joj je, ako je suditi po anketama, osigurao mandat.

- Nisam je stavio na mjesto u HEP-u, da brine o vjetrenjačama, nego sam je stavio na streljanu, da se izbori kao majka dvoje djece i žena koja je prva na razredbenom ispitu na Ekonomskom fakultetu - rekao je nedavno Škoro.

Za razliku od njega, Željko Kerum sestru Nevenku Bečić stavio je na 14. mjesto pa će za povratak u saborske klupe trebati preferencijalne glasove. Na izborima su i supružnici Kekin, Raspudić te Puljak.

Najčitaniji članci