Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
96 komentara

'Svako vrijeme traži nove ideje i tako sam odlučila ući u Novu'

Moje savjetnike nitko nije određivao niti tražio njihovu smjenu, tako ni premijer Plenković se nikad u to miješao, kao što se ja nisam miješala u njegove, kazala je Kolinda Grabar Kitarović za HRT

Foto: HRT
96 komentara

Nakon ostavke Vlade Galića, iz Ureda predsjednice razriješena su još dvojica svojih savjetnika, Matu Radeljića i i Darija Mihelina dužnosti savjetnika Predsjednice RH za vanjsku i europsku politiku s danom 15. siječnja 2019. Mihelin odlazi na novu dužnost, kao hrvatski veleposlanik u Kini. 

Nova savjetnica postat će Mirjana Hrga, bivša novinarka i urednica  na HRT-u, Novoj, Al Jazeeri i RTL-u. Sebastian Rogač imenovan je savjetnikom Predsjednice RH za vanjsku i europsku politiku.

Na pitanja o kadrovskim promjenama ali i aktualnim političkim temama, novinarka HRT-a razgovarala je Kolinda Grabar Kitarović

Na pitanje čime je Mate Radeljić izigrao njezine povjerenje, Grabar Kitarović je odgovorila da svako vrijeme traži nove ideje i nova rješenja i tako sam odlučila ući u Novu godinu, tako sam imenovala Mirjanu Hrgu na poziciju savjetnice za strateška pitanja i odnose s Vladom i Saborom. na krilima pozitivnih inicijativa iz prošle godine poput demografije ili brendiranja. želim ovu godinu obilježiti pozitivnim inicijativama kojima ću pomagati Vladi i Saboru u suočavanju s problemima s kojima se suočava hrvatsko društvo i nuđenju rješenja - istaknula je.

BIVŠI KOLINDIN SAVJETNIK Mate Radeljić: 'Smijenili su me u kafiću, bio sam iznenađen...'

Ostavku je dao i Vlado Galić, povezanom s aferom SMS, na predsjednica je odgovorila da je o tome već sve rekla: Tu aferu trebaju istražiti institucije, ja se tu nemam miješati i bilo bi neodgovorno da dajem izjave u njihovo ime - kazala je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nikada! O tome sam sve rekla i to držim zaključenim pitanjem - odlučno je odgovorila. 

Predsjednica je istaknula da je njezin odnos s Vladom dobar, te da se u odluku o smjeni savjetnika nitko nije miješao.

- Moje savjetnike nitko nije određivao niti tražio njihovu smjenu, tako ni premijer Plenković se nikad u to miješao, kao što se ja nisam miješala u njegove. Iz mojeg Ureda je otišlo nekoliko ljudi, ja uvijek potičem ljude na promjene i na njihovu motivaciju za daljnji rast i napredovanje, kazala je i između ostalog navela primjer splitskog gradonačelnika koji je otišao na tu poziciju s mjesta njezinog savjetnika. Tu su i bivšeg ministra obrane i sadašnjeg veleposlanika u Finskoj, potpredsjednika HGK, ljude koji rade u privatnom biznisu i tako dalje, nabrojala je.

Na komentar kako je savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić ipak bio jedan od njezinih najbližih suradnika, odgovorila je: Svi su moji savjetnici meni bliski i jednako važni.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade SMIJENILA SAVJETNIKA Premijer Plenković: 'Odnosi s predsjednicom su jako dobri'

Kritičari kažu da ste se savjetnika počeli rješavati zbog toga što ciljate na poziciju šefa HDZ-a. To apsolutno nije točno - izjavila je predsjednica. 

Je li Marakeški sporazum ipak bio nepromišljeni potez?

- Ne bih rekla da je bio nepromišljeni potez već je vjerojatno bilo nespretnosti u komunikaciji svega. Držim  da migracije ostaju pitanje za godine koje dolaze, ne samo sigurnosna ugroza, nego i naša moralna obveza. Pitanje migracija može se riješiti jedino na način iskorjenjivanja korijenskih uzroka na mjestima iz kojih dolaze migranti - rješavanje sukoba, nedovoljne kvalitete životnih uvjeta, nejednakosti, nedostatka obrazovanja i slično, kazala je.

- Za mene je pitanje imigracija, dakle useljavanja, legalnih migracija, unutarnje pitanje koje treba ostati prerogativ svake države, a ne nekakva zajednička europska imigracijska politika već nacionalne imigracijske politike. Zbog toga sam držala da je primjereno da na konferenciju u Marakešu ode ministar unutarnjih spolova u čijem je to resoru i to se tako i dogodilo - odgovorila je.

HRGA NA PANTOVČAKU Savjetuje Kolindu, bacila se u turistički biznis i voli navijati

Na pitanje smatra li se liderom desnice, predsjednica je odgovorila: 

- Ne. Predsjednik ne može biti ni na ljevici ni na desnici. Predsjednik mora pokušati kombinirati sve politike koje su bitne za hrvatsko društvo i državu. Mi jesmo i socijalna država i tržišno gospodarstvo i država hrvatskog naroda, ali isto tako država i manjina i svih ostalih koji žive ovdje - istaknula je.

Na opasku da rošada u kabinetu govori da se predsjednica sprema za utrku na novi mandat, Grabar Kitarović nije htjela dati konkretan odgovor i poručila da kadrovske promjene ne znače ništa - kazala je Grabar Kitarović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message