News

Komentari 24

'Svakome do 20.000 kuna za dimnjak, do 8.000 kn za bojler'

'Svakome do 20.000 kuna za dimnjak, do 8.000 kn za bojler'

Građanima će sa 141 milijun kuna pomoći da saniraju dimnjake i bojlere, a pomoć je namijenjena stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je da će Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ići u javnu raspravu, a za dan ili dva znat će se hoće li se donijeti nakon parlamentarnih izbora.

- Izuzetno je kompleksan, obnavljat ćemo objekte pet, deset i više godna. Sveobuhvatan je i zadire u puno zakona, moramo napraviti veliku javnu raspravu - rekao je Štromar.

POGLEDAJTE VIDEO Uklanjanje dimnjaka s krova u Petrinjskoj

Građanima će sa 141 milijun kuna pomoći da saniraju dimnjake i bojlere, a pomoć je namijenjena stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, dakle svim dijelovima koji su stradali u jakom potresu. Osim toga, ovaj tjedan će donijeti još odluka.

- Ministarstvo imovine objaviti će poziv, unajmit će prazne stanove, a pozvat će i sve potrebite obitelji... Utvrdit će se i za sve crvene i žute zgrade jesu li za upotrebu ili nisu. Ako nisu, naći će im se adekvatan smještaj - kaže pa dodaje:

- Obnova će trajati godinama, moramo imati kvalitetan zakon.

Država će građanima čije su nekretnine oštećene u potresu pokrivati i račune, a ministar najavljuje aplikaciju kako bi sve bilo transparentno, javlja N1.

- Kad će računi dolaziti, imat ćemo aplikaciju kojom ćemo kontrolirati račune za svaki stan, zgradu i kuću i vidjet krši li netko redovna pravila. Aplikacija će biti javna, svi će moći transparentno pratiti na što se ulaže ili troši novac iz proračuna i drugih izvora - rekao je. 

Dodaje da rade sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom, te očekuju novac.

- Kad novac dođe, svi će znati u kojem postotku ćemo za koje radove pomoći građanima. Zasad, do 20.000 kuna svakom građaninu za dimnjake, do 8.000 kn za bojlere - rekao je.

Hoće li Zakon biti donesen nakon izbora, Štromar kaže da ćemo to vidjeti za dan-dva.

Najčitaniji članci