News

Komentari 119

Svatovi bakljom zapalili šumu, požar je gasilo 30 vatrogasaca

Svatovi bakljom zapalili šumu, požar je gasilo 30 vatrogasaca

Više od 30 vatrogasaca s devet vozila borilo se s požarom koji su u subotu izazvali svatovi u Kučinama. Izgorjelo je čak 4000 kvadratnih metara guste borove šume

Više od 30 vatrogasaca s devet vozila borilo se s jakim požarom koji su u subotu popodne izazvali svatovi u Kučinama pored Splita.

Izgorjelo je čak 4000 kvadratnih metara guste borove šume i niskog raslinja.

Mladenci su se vjenčali u crkvi Bezgrešnog začeća u Kučinama. Dok su izlazili iz crkve, netko od uzvanika, neoprezan i zanesen slavljem, ispalio je signalnu raketu u zrak.

Pala je nekoliko stotina metara iznad crkve i zapalila obližnju šumu. Vatra je u trenu planula i počela se nekontrolirano širiti. Cijele Kučine vrlo su brzo bile prekrivene gustim dimom.

- Požurite! Vatra guta šumu! - u panici su mještani nazivali vatrogasce. Za manje od deset minuta vatrogasci su bili na požarištu, ali zbog nepristupačna terena nisu uspjeli odmah ugasiti vatru. Pozvali su pojačanje, a požar su stavili pod kontrolu tek poslije ponoći. Požarište su čuvali cijelu noć. Vatru su uspjeli potpuno ugasiti tek pred zoru.

- Naravno da smo paničarili i uznemirili se. Gotovo svake godine ovdje izbije nekakav požar, a teško ga je gasiti zbog vrlo teškog terena. Normalno je da svatovi slave, ali nitko normalan ne može ispaliti signalnu raketu u šumu, i to usred ljeta. Prava je sreća da nije bilo vjetra, izgorjelo bi puno više. Bio je i mrak, pa kanaderi nisu mogli letjeti, a vjerojatno bi i kuće bile ugrožene - rekli su nam mještani, kojima su još svježa sjećanja na veliki požar prije nekoliko godina. Tad je izgorjela i jedna kuća na rubu njihova naselja, a nekoliko kuća jedva su obranili.

Kučine su oduvijek visikorizično područje za požare jer su okružene šumom i nepristupačnim terenom. U splitskoj policiji rekli su nam kako će očevid početi tek nakon što više ne bude dima na njemu.

Istražit će i tko je krivac za požar, a njemu slijedi prijava.

Najčitaniji članci