Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

'Sve je spremno za frontalno uvođenje kurikularne reforme'

Učitelji najviše traže dodatna usavršavanja iz tema povezanih s vrednovanjem i ocjenjivanjem, upotrebom digitalne tehnologije u nastavi te temama vezanim za ishode učenja

Brifing za medije o evaluaciji prvog polugodišta eksperimentalne faze kurikularne reforme
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
18 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je u petak zadovoljstvo 'čvrstom četvorkom', kojom je ocijenjeno prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme 'Škola za život', i poručila da je sve spremno za uvođenje frontalne kurikularne reforme sljedeće školske godine.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sumira kako je protekla "Škola za život" u prvom polugodištu Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Friday, December 28, 2018

Divjak je na brifingu za medije istaknula da je najveći projekt pokrenut ikada u hrvatskim školama dobio od svih dionika 'čvrstu četvorku' i opravdao dosadašnju provedbu.

VJERONAUK BITNIJI OD BIOLOGIJE? HSS: Kurikularna reforma služi za zaglupljivanje i degradaciju

Da je dobio peticu, uvođenje eksperimentalnog dijela ne bi imalo smisla, kazala je i ustvrdila:

- Sve je spremno za frontalno uvođenje kurikularne reforme. Neki problemi koji su medijima bili privlačni, kao kašnjenje udžbenika, nisu bili realni i znatno su manji od sličnih problema koji su se pojavljivali ranije, a tada nisu bili isticani, rekla je ministrica.

Brifing za medije o evaluaciji prvog polugodišta eksperimentalne faze kurikularne reforme | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Podaci se temelje na dva savjetnička posjeta školama i pet regionalnih skupova na kojima je sudjelovalo 2.058 nastavnika, te na anonimnim anketama. Oni pokazuju da je 95 posto sudionika u potpunosti ili uglavnom zadovoljno promjenama koje donosne predmetni kurikulumi.

'TAJ PROJEKT JE UMRO...' Boris Jokić uvjeren: Cjelovita kurikularna reforma je mrtva...

Istodobno, oko 83 posto od 53 anketiranih ravnatelja slaže se da su ishodi učenja u predmetnim kurikulumima ostvarivi u realnim uvjetima u njihovim školama. Također, 75 posto ravnatelja se potpuno slaže, a 96 posto uglavnom ili potpuno podržava izvođenje nastave prema eksperimentalnom programu iduće školske godine.

Brifing za medije o evaluaciji prvog polugodišta eksperimentalne faze kurikularne reforme | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Većini učenika je nastava drugačija i zanimljivija

Među više od 3500 anketiranih učenika, 86 posto njih primjećuje da je nastava drugačija i zanimljivija.

Anketirano je 1121 učitelja, među kojima se 75 posto potpuno ili uglavnom slaže da eksperimentalni program potiče kontinuirano davanje povratnih informacija učeniku.

VIŠE NA BOLJEOBRAZOVANJE.HR Kurikularna reforma 2019. dolazi u sve hrvatske škole

Učitelji najviše traže dodatna usavršavanja iz tema povezanih s vrednovanjem i ocjenjivanjem, upotrebom digitalne tehnologije u nastavi te temama vezanim za ishode učenja.

Više od dvije trećine učitelja se u potpunosti ili uglavnom slaže da su ishodi učenja ostvarivi u realnim uvjetima u njihovoj školi, pokazuju podaci iz istraživanja.

U 72 ŠKOLE Kurikularna reforma: Učitelji u travnju počinju s pripremama  

Dobili smo i veliki broj povratnih podataka koje sada uvodimo kako bi taj veliki projekt uspio, kazala je Divjak.

Puno smo naučili i primijenili u poboljšanju sustava, u edukaciji i pružanju podrške, tako da su edukacije o uspješnom učenju u online okruženju održane u svim osnovnim i srednjim školama, istaknula je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Teme za koje smo uočili da trebaju dodatnu edukaciju odmah su pokrivene projektom podrške, koji smo radili s međunarodnim stručnjacima i našim ekspertnim timom, navela je Kralj.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message