Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
44 komentara

Sve je trik: 'Ma koje kazne, pa table su tu da smirimo goste...'

Prazne prijetnje: Drakonske kazne na Hvaru, grad ne smije naplaćivati, a to priznaje i sam gradonačelnik Rikardo Novak

Foto: PIXSELL
44 komentara

Već dvije godine Hvar je poznat po drakonskim kaznama za turiste za hodanje bez majice ili opijanje, a sada su ih nadopunili zabranom spavanja na ulicama.

Uz poruku turistima da je bolje da plate smještaj nego kaznu od 400 eura za spavanje vani, niknuli su novi znakovi na ovom jadranskom turističkom biseru. Već od prije se alkohol na javnom mjestu kažnjava sa 700 eura, hodanje u kupaćem kostimu ili gaćicama 600, a bez majice u kratkim hlačama 500 eura.

LISTA ZABRANA Tko zaspi na hvarskim ulicama, jao si ga njemu - kazna 400 €

No tajna ovih tabli je da su samo trik. Niti komunalni redari i policija naplaćuju te iznose, niti ih mogu naplatiti. Jer nemaju nikakvo uporište niti u zakonu niti gradskim odlukama.

- To vam je potpuno bespravno. Niti jedna gradska odluka nije izmijenjena i nisu propisane takve kazne. A i da jesu, pale bi jer nisu usklađene sa zakonom - rekao nam je još ranije bivši gradonačelnik Hvara Rino Budrović koji je sad i vijećnik.

Ranije su se u Hvaru pravdali da su kazne na temelju odluke o javnom redu i miru ili komunalnom redu, ali sad nam je gradonačelnik Rikardo Novak potvrdio informaciju da su kazne samo preventivni trik. Koji je, kaže, itekako upalio!

- U dvije godine otkako smo postavili upozorenja 80 posto se smanjilo neprimjereno ponašanje. Mi nemamo temelja za takve kazne, pa kada se i one napišu, uglavnom su mandatne, oko 200 kuna. Ali table su imale izvrstan preventivni učinak, a i donijele su Hvaru nevjerojatnu reklamu. O nama su pisali svjetski mediji, a sada i druga turistička središta poput Firenze, Barcelone, Budve uvode upozorenja. Nije ključ nekog globiti nego upozoriti da se treba ponašati pristojno - kaže gradonačelnik Novak.

Dakle, dvije godine nije naplaćena niti jedna kazna, a Hvar je ipak zaradio epitet mjesta koji rigorozno kažnjava neprimjereno ponašanje.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message