Obavijesti

News

Komentari 42

Sve je više obitelji s djecom: U Hrvatsku ušle 263 tisuće ljudi

Sve je više obitelji s djecom: U Hrvatsku ušle 263 tisuće ljudi
13

Iz prihvatnih kampova izbjeglice se vlakovima prevoze do granice sa Slovenijom. U vlakovima koji dolaze u mjesto Ključ Brdovečki prevozi se od 1.300 do 1.500 ljudi

VIDEO

Od ponoći do 9 sati ujutro u utorak u Hrvatsku je ušlo 2013 izbjeglica, a trenutačno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1102 ljudi. 

Iz Srbije pritisak ne popušta te se i dalje očekuje dolazak velikog broja izbjeglica. Od početka migracijske krize u RH je ušlo 263.407 izbjeglica, izvijestili su na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. 

Volonteri: Sve je više obitelji s djecom

Iz prihvatnih kampova izbjeglice se vlakovima prevoze do granice sa Slovenijom. U vlakovima koji dolaze u mjesto Ključ Brdovečki prevozi se od 1.300 do 1.500 ljudi. Na granici ih dočekuju volonteri koji im dijele pakete s hranom i vodom kako se protok ne bi usporavao. Volonteri kažu kako sve više dolaze obitelji s djecom. 

News Syndication/PIXSELL

U Sloveniju je tijekom ponedjeljka iz Hrvatske do ponoći ušlo 8.625 i izbjeglica, a od početka izbjegličkog vala kroz Sloveniju prije 11 dana sveukupno 83.600, objavilo je u utorak ujutro slovensko ministarstvo unutarnjih poslova. Također je potvrđeno da Austrija i dalje prima migrante na izlaznim točkama iz Slovenije. Prema jutrošnjim podacima slovenske policije, na područje Rigonca, do sada najvažnije ulazne točke na zelenoj granici s Hrvatskom, tijekom noći je došlo  1400 izbjeglica, a očekuje se dolazak njih još 1.500.

U ponedjeljak je iz Slovenije u Austriju prešlo 5.342 izbjeglica, danas tijekom jutra još 7.500. Prema današnjem stanju u 6 sati ujutro, Austrija je ukupno iz Slovenije primila 57.981 izbjeglica u izbjegličkom valu koji još traje.

Cerara podržali i konzervativni europarlamentarci

Slovenski premijer Miro Cerar je u razgovoru za američki CNN naglasio da očekuje kako će Europska unija migrantsku krizu riješiti brzo i zajedničkim naporima, jer je riječ o integraciji utemeljenoj na europskim vrijednostima i solidarnosti, ali i da je Slovenija spremna djelovati samostalno ako se to ne dogodi ubrzo, ne precizirajući kojim mjerama na granici s Hrvatskom namjerava smanjiti priljev izbjeglica.

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu, u ponedjeljak posvećene izbjegličkom  problemu, stajališta Cerarove vlade o potrebi zaštite schengenske granice i zaustavljanja priljeva izbjeglica iz Hrvatske bez prethodne privole slovenskih vlasti podržali su i slovenski europarlamentarci iz redova konzervativne oporbe.

Tako je Milan Zver iz Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše kazao da odgovornost za izbjegličku krizu mora preuzeti EU te da treba štititi schengensku granicu, ali da je Slovenija u teškoj situaciji između čekića i nakovnja jer Hrvatska migrante često šalje nekontrolirano preko zelene granice, dok Austrija i Njemačka "postupno zatvaraju granice".

Szijjarto: Grčkoj treba pomoći djelima, ne samo riječima

- Grčka nije uspjela zaštititi svoje granice, a "zanimljivo je" da Europska unija unatoč tome ne razmišlja o pokretanju nikakvog postupka protiv Atene zbog kršenja sporazuma - izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

 U izjavi za javnu televiziju M1 i radio Kossuth, Szijjarto je rekao da bi EU trebala slijediti "mađarski model" i štititi vanjske granice. Bez toga nije moguće imati "dobru poziciju na razgovorima o resursima ili kada se razgovara s tranzitnim zemljama".

- Grčka je u teškoj situaciji zbog svoje dugačke morske granice i treba joj pomoći, ali djelima, a ne samo riječima - istaknuo je.

Također je rekao da nije imao velika očekivanja od nedjeljnog summita posvećenog migrantskoj krizi budući da odluke s tog sastanka nisu pravno obvezujuće.

Mađarski je ministar nedavno upozorio i da bi se bezvizni schengenski režim mogao urušiti i nestati ukoliko Europska unija ne uspije zaštititi svoje vanjske granice, što bi imalo nesagledive gospodarske posljedice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu