Obavijesti

News

Komentari 13

Sve poljoprivredne površine bit će bez mina već iduće godine

Sve poljoprivredne površine bit će bez mina već iduće godine
1

Naglasio je da je u tijeku razminiranje poljoprivrednog zemljišta, što će biti završeno iduće godine, a istodobno se radi i na zahtjevnom razminiranju šumskog zemljišta

VIDEO

Na području osam hrvatskih županija, odnosno 55 gradova i općina, još je 385,9 četvornih kilometra minsko sumnjivog područja, planirao je da razminiranje bude dovršeno do 2026. godine, "možda i ranije", dok će se poljoprivredno zemljište u cijelosti razminirati iduće godine.

Rekao je to u petak u Sisku ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan prilikom potpisivanja ugovora o razminiranju poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije, u Dvoru i u Sunji.

"Zahvaljujući stalnom financiranu iz fondova EU, radimo smireno i sistematično, pri čemu nam je sigurnost na prvom mjestu. Već dvije godine nismo zabilježili ni jedan incident. Tako smo, na primjer, na Kapeli pronašli 69 'promovki', a samo od tih mina ranije je stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno", rekao je Modrušan.

Naglasio je da je u tijeku razminiranje poljoprivrednog zemljišta, što će biti završeno iduće godine, a istodobno se radi i na zahtjevnom razminiranju šumskog zemljišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brodsko-posavska županije u cijelosti je razminirana, a uklanjanje mina s poljoprivrednog zemljišta nastavljamo u Sisačko-moslavačkoj, potom i Ličko-senjskoj županiji, rekao je Modrušan.

Dodao je kako dinamika razminiranja ovisi o dotoku novca, pa bi, s obzirom na to da kapaciteta za razminiranje u Hrvatskoj ima dovoljno, posao mogao biti završen i prije 2026. do kada je traženo produženje roka.

Ravnatelj HCR-a, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predstavnici tvrtki za razminiranje "Istraživač", "Titan" i COR, potpisali su ugovor o trećoj, posljednjoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju s 13 milijuna kuna financira Europski poljoprivredni fond za za ruralni razvoj. 

Ugovori treće faze odnose se na poljoprivredne površine u naselju Kobiljak te naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u općini Dvor i poljoprivredne površine uz naselja Gradusa Posavska i Brđani Cesta u općini Sunja. Naknadno će se potpisati još tri slična ugovora, čime će razminiranje poljoprivrednog zemljišta u toj županiji biti završeno.

Kako je rekao župan Žinić, nakon toga će još preostati razminiranje 62,4 četvorna kilometra šumskog područja. U ranije dvije faze, kako je dodao, razminirano je više od 20 četvornih kilometara, bez ijednog incidenta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag