Obavijesti

News

Komentari 23

'Sve smo rasprodali, ali kosti naših starih nisu na prodaju'

'Sve smo rasprodali, ali kosti naših starih nisu na prodaju'
12

Zbog rampe na prilazu crkvi i groblju Sv. Križa tisuću Vodičana prosvjedovalo je pred 600 gostiju hotela Punta. Već su ostali bez nogometnog i rukometnog igrališta...

VIDEO

Oko tisuću građana okupilo se na prosvjedu kraj crkvice i groblja sv. Križa ispred hotela Punta u Vodicama u četvrtak, u kojem se odmaralo 600 gostiju. Vodičani su prosvjedovali jer su Hoteli Vodice posjekli stoljetne borove na poluotoku, uredili parking s naplatom, te postavili rampu, koja im priječi prolaz do šest stoljeća stare crkvice i groblja. Hoteli Vodice sljednik su poduzeća SOUR-a Vodičanka čijom su nespretnom i nesretnom pretvorbom i privatizacijom Vodičani već ostali bez nogometnog i rukometnog igrališta, boćališta i mnoštva drugih nekad javnih sadržaja.

- Sve smo rasprodali, ali kosti naših starih nisu na prodaju - uzvikivali su Vodičani, ogorčeni zbog sječe borova i rampe, a posebno planovima hotela da se crkva i groblje ukloni i na njihovom mjestu sagradi još parkirališnih mjesta. Skup je predvodio vijećnik Gradskog vijeća Grada Vodica Josip Jole Mateša (HRZ), a pridružio mu se i župnik don Franjo Glasnović koji je okupljenima prenio izraze potpore borbi za prilaz crkvi i groblju koje je im je uputio šibenski biskup msgr. Ante Ivas, inače Vodičanin i brat dugogodišnjeg bivšeg gradonačelnika Vodica Rade Ivasa kojeg su govornici okrivili za jeftinu rasprodaju javne vodičke imovine i svo ostalo zlo koje ih je zadesilo. Turisti su s balkona pratili gnjevni skup i čudili se, a onda je uprava hotela odlučila pustiti glazbu i nadjačati uzvike i megafon prosvjednika. Tada je šačica prosvjednika pokušala silom ući u hotel kako bi se obračunali s DJ-em, ali ih je u tome spriječila policija. Skup je nastavljen paljenjem svijeća, pjevanjem crkvenih pjesama i molitvom.

- Nisno imali izbora. Tko bi im objasnio što se događa. Turistima smo rekli da se radi o narodnom običaju, o tradiciji Vodica. Organizirali smo party kako bi im odvukli poglede od nemile scene ispred hotela - rekla je Antonija Radić, glasnogovornica hotela Punta.

- Ovo je smiješno, nezamislivo u civiliziranom svijetu. Ovako nešto može se događati samo kod nas u Hrvatskoj. Borove smo porušili u dogovoru sa Šumarijom jer su bili stari i predstavljali su opasnost za ljude i automobile, a rampu smo stavili kako bi uveli reda na našem privatnom parkiralištu. Radi se o našoj privatnoj imovini koju smo pokušali zaštititi, a Vodičani se bune, ne zbog borova, crkve i groblja, već zato jer gosti njihovih apartmana tu više ne mogu besplatno parkirati. Mogu bez problema pješice dolaziti do crkve, a za prolaz automobilom kroz rampu moraju uzeti karticu i na odlasku platiti parking. Imamo nadzorne kamere i sa snimki se može lako vidjeti da nitko od njih mjesecima nije dolazio do crkve i da smo mi uređivali okoliš crkve i skupljali smeće, boce i narkomanske šprice iz njene okolice. - rekla je Antonia Radić. Hotel Punta Vodičani su sagradili davne 1969. godine, a na koncu privatizacije njegov vlasnik je postao kontroverzni Andrija Kević, biznismen poznat kao predmet domaćih i inozemnih istraga zbog pranja novca, te kao prijatelj Ante Markova i financijer HSS-a. Zemljište oko crkve i hotela sagrađenog tik uz nju pripalo je Keviću, a Grad Vodice 'zaboravio' se uknjižiti na cestu, pa je 13. srpnja na njoj nikla rampa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza