Obavijesti

News

Komentari 73

"Sve što sam imao uložio sam u Delićevu zadrugu i izgubio..."

"Sve što sam imao uložio sam u Delićevu zadrugu i izgubio..."

Goran Delić (54) iz Križevaca osnovao je nekoliko štednih zadruga. Nudio je visoke kamate. Sad je optužen da je prevario štediše. Nestali su milijuni...

VIDEO

Saznao sam gdje živi i pozvonio mu na vrata. Kad sam ga upitao za novac, on mi je mirno odgovorio da ću ga dobiti kad bude isplata štednje. Od 2015. godine ne mogu doći do svojih 110.000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Ispričao nam je to Vjekoslav Česi iz Drnja kraj Koprivnice. Česi je jedan od štediša koji su životnu ušteđevinu uložili u križevačku zadrugu Usluge Prigorje. Zadrugu je osnovao križevački poduzetnik Goran Delić (54). Na Općinskom sudu u Bjelovaru uskoro bi trebalo početi suđenje Deliću zbog nestalih milijuna koje su štediše uložili u zadrugu.

Ugostitelj i građevinar

Svestran: Prema podacima iz Sudskog registra, Delić je osnovao još osam tvrtki koje su, među ostalim, registrirane i za ugostiteljstvo te građevinu.

Poslovi Gorana Delića

Kuna po kuna: Prije Usluge Prigorje, osnovao je zadrugu Lipa i Križevačku štedionicu. Bio je vlasnik Križevačke banke.

Nakon što je nedavno odbačena žalba Delićevih odvjetnika, nova optužnica protiv posrnulog križevačkog bankara postala je pravomoćna. Bjelovarsko tužiteljstvo ga tereti da je od 2011. do 2015. godine oštetio ulagače zadruge Usluge Prigorje za 2,2 milijuna kuna. Zadruga je blokirana. Na ročištu za predstečajnu nagodbu, održanom 23. studenog 2016., vjerovnici, njih 190, koji potražuju gotovo 49 milijuna kuna prihvatili su plan prema kojem će im zadruga u ratama namiriti dug, pri čemu će se odreći kamata. Općinsko državno odvjetništvo tereti ga zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju jer nije vratio uloženi novac desetero štediša.

- Zadrugi sam uplatio životnu ušteđevinu. Prestao sam s gradnjom kuće jer smo uložili sve što smo godinama otkidali od usta - ispričao nam je Česi.

Oštećeni i umirovljenici

Umirovljenik Lovro Hren (92) ima nepravomoćnu presudu bjelovarskog Općinskog suda da mu zadruga Usluge Prigorje mora vratiti životnu ušteđevinu koju je u nju uložio. No s obzirom na žalbe i sporost našeg pravosuđa, ali i činjenice da je Zadruga u blokadi, pitanje je hoće li dočekati povrat svojih 120.000 eura, odnosno kunsku protuvrijednost od 910.727 kuna. Ugovorom koji je sklopljen na 12 mjeseci Zadruga je Hrenu jamčila fiksni iznos dobiti u visini od 10,50 posto na godišnjoj razini. Presudom, koja je uručena 8. veljače 2016., Zadruga je mora Hrenu, ako presuda postane pravomoćna, isplatiti glavnicu od 910.727 kuna uvećanu za dobit od 10.402 eura ili 80–ak tisuća kuna, plus kamate i sudski troškovi. Tako da se taj iznos sad penje na gotovo 1,3 milijuna kuna.

I Tanja P. iz Križevaca dobila je presudu bjelovarskog Općinskog suda po kojoj joj Delićeva Zadruga mora isplatiti 166.695 kuna uvećano za kamatu i troškove, čime se taj iznos penje na gotovo 200.000 kuna.

No postavlja se pitanje mogu li svi oni, a i drugi, gdje je postupak u tijeku, doći do novca koji su uložili u Delićevu zadrugu, koja je u blokadi.

Teško će vratiti uloženo

- Ako je pravna osoba u blokadi onda se najvjerojatnije presuda, ako i postane pravomoćna, ne može realizirati. Svaki pravni subjekt odgovara prema stanju u registru, koji je javna knjiga. Kako zadruga odgovara do visine članskih uloga zadrugara, svatko tko posluje s takvom pravnom osobom treba dobro pogledati vrijednost police društva, u ovom slučaju zadruge. Sve preko tog iznosa je rizik – rekao je za 24sata zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.

Na sve načine pokušali smo stupiti u kontakt s Goranom Delićem, ali nam to nije uspjelo. Ne odgovara ni na SMS-ove. Tad je među prvima na području bjelovarskog Trgovačkog suda osnovao štedno–kreditnu zadrugu Lipu. Kako je tad vladala velika potražnja za novcem, Lipa ga je posuđivala uz golemu mjesečnu kamatu koja je bila i 10 posto. Zarađenim novcem od enormno visokih kamata osniva Križevačku štedionicu. Potom po istom receptu plasira novac i dolazi do kapitala od milijun njemačkih maraka što je bio uvjet za osnivanje banke. Tako Delić postaje vlasnikom Križevačke banke, ali ona nije ostala dugo na tržištu.

Nakon početnog uspjeha Delić je razgranao svoje poslovno carstvo osnivanjem mnogobrojnih tvrtki.

Posrnuli bankar vozi Jaguar i Audi 6 te zarađuje 7000 kuna

Prema podacima iz sudskog registra koji su dostupni na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa, Goran Delić je osnivač najmanje osam tvrtki koje su registrirane za razne djelatnosti, od ugostiteljstva pa do građevine. Kad je u pitanju nedavno potvrđena optužnica, Delić je, kako neslužbeno doznajemo, odgovarajući na pitanja tužiteljstva, rekao da mjesečno zarađuje oko 7000 kuna. Tužiteljima je također izjavio da u svojem voznom parku ima Jaguar i Audi 6 te da posjeduje pola kuće na otoku Silbi i pola kuće u Križevcima.

Lovrinović se ničega više ne sjeća

Stručni ljudi: Delić je osnovao i tvrtku Učka-Marjan. Od 2008. do 2011. član nadzornog odbora bio je zastupnik i ekonomist Ivan Lovrinović. Nije želio komentirati Delićev slučaj i izjavio je kako nije bio član nadzornog odbora.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...