Obavijesti

News

Komentari 0

Sve žrtve brutalnog 'Biblijskog Johna' su imale menstruaciju

Sve žrtve brutalnog 'Biblijskog Johna' su imale menstruaciju
1

Škotskim Glasgowom je krajem 60-ih godina serijski ubojica prozvan 'Biblijski John' ubijao žene koje bi upoznao u plesnim dvoranama. Pratio bi ih doma a zatim bi ih silovao i zadavio

VIDEO

U specijalu 'Nikad otkriveni ubojice' donosimo priče koje su šokirale i zaprepastile javnost, a unatoč opširnim istragama zloglasni monstrumi nikad nisu pronađeni...

Tri ubojstva su pripisana 'Biblijskom Johnu', ali policija nikad nije potvrdila da je te zločine počinio isti serijski ubojica. Postojale su indicije da je Biblijski John zapravo Peter Tobin , no ubojstva mu nikada nisu dokazana.  Ubojica dosad nije pronađen.

Muškarac koji je 23. veljače 1968. išao na posao pronašao je leš medicinske sestre Patricije Docker (25). Bila je silovana i ubijena. Večer ranije djevojka je rekla svojim roditeljima da ide na ples u dvoranu Majestic Ballroom. No djevojka je tijekom noći otišla u dvoranu Barrowland Ballroom , u kojoj je često plesala. Vjerojatno je tamo srela ubojicu.

Policiji je trebalo nekoliko tjedana da utvrdi da je djevojka otišla u Barrowland te su već u startu izgubili dragocjeno vrijeme dok su istraživali tragove vezane uz dvoranu Majestic. Iako je istraga trajala mjesecima policija nije nikada uspjela pronaći odjeću i torbicu ubijene . Pretpostavlja se da ih je ubojica uzeo kao trofej.

Visok, mršav muškarac crvene kose

Jemima McDonald (32), majka tri sina, otišla je na ples u Barrowland Ballroom 15. kolovoza 1969. godine . Njezina sestra Margaret sljedeće je jutro čula lokalnu djecu kako razgovaraju o tome da su u staroj stambenoj zgradi vidjela tijelo. Otišla je do zgrade i pronašla mrtvu sestru. Ubojica ju je silovao, davio i pretukao na smrt .

Za razliku od Patricije, Jemima je bila odjevena. Svjedoci su ispričali policiji da su je vidjeli kako iz plesne dvorane izlazi oko ponoći u društvu visokog, mršavog muškarca crvene kose.

Učen čovjek koji često citira Bibliju

Helen Puttock (29), pronađena je mrtva dva i pol mjeseca nakon Jemime. I ona je plesala u Barrowland Ballroomu u noći u kojoj je ubijena. U dvoranu je došla u pratnji sestre Jean i tamo su upoznale dvojicu muškaraca koji su se obojica, kako su rekli, zvali John. Družili su se oko sat vremena, a onda su krenuli kući. Jedan je John otišao kući autobusom, dok su Helen, njezina sestra i drugi John koji ju je, pretpostavlja se, ubio, otišli kući taksijem . Jean su ostavili na adresi na kojoj je stanovala. Ona je kasnije ispričala istražiteljima da joj se John činio kao učen čovjek jer je često citirao Bibliju . 

YouTube


Otada je ubojica dobio ime 'Biblijski John' . Helen je pronađena mrtva sljedeći dan u vrtu svojega stana. Bila je silovana i zadavljena. Sadržaj torbice ubojica je ispraznio u blizini, no torbe nije bilo i policija pretpostavlja da ju je opet uzeo kao trofej. Pronađeni su tragovi koji pokazuju da se Helen borila s ubojicom , a na nozi je imala dubok ugriz.

Sestra je ubojicu opisala kao visokog, mršavog muškarca, crvene ili plave kose koji je bio pristojan i dobro odjeven. Prema njezinoj procjeni imao je između 25 i 30 godina . No vratari u Barrowland Ballroomu su muškarca s kojim je Helen otišla opisali potpuno drugačije . Policiji su rekli da je bio nizak te da je imao crnu kosu . Policija je zaključila da je iskaz vratara pouzdaniji jer je Jean tu večer dosta pila.

Sve žrtve su imale menstruaciju

Policija je također utvrdila da je očito riječ o serijskom ubojici jer su ga sve tri žene upoznale u Barrowland Ballroomu, jer je svima uzeo torbice, silovao ih i zadavio njihovim čarapama. Sve je tri pratio kući i ubio u blizini kućnog praga, sve tri su imale menstruaciju i pored njihovih tijela pronađeni su ulošci ili tamponi.

Prvi fotorobot u povijesti škotske policije

Istraga ubojstva Patricije Docker je ubrzo zapela jer policija imala malo svjedoka i malo informacija. Nakon 18 mjeseci kada je pronađena Jemima McDonald, policija je uočila sličnosti. Policija je objavila da traži dvostrukog ubojicu i prvi put u povijesti škotske policije, napravili su i objavili fotorobot. Kada je pronađena Helen, glavna svjedokinja je bila njezina sestra Jean koju su ispitali i pod hipnozom. Uspjela se sjetiti raznih detalja kao npr. da je ubojica žene zvao preljubnicama te da je imao rupu između zuba.

YouTube

Policija je ispitala 1000 sumnjivaca i sve ih oslobodila . Na slučaju je radilo 100 detektiva koji su uzeli više od 50.000 izjava. Policija se bojala da će ubojica ponovo napasti pa je 16 detektiva obilazilo plesne dvorane. U Barrowland su odlazili četvrtkom i subotom više od 25 puta. Dalje se ništa nije događalo, pa je slučaj otišao u zastaru .

Neki su vjerovali da je ubojica umro, neki da je u zatvoru . Pričalo se i da je završio u psihijatrijskog ustanovi, da policija zna tko je ubojica, ali to ne mogu dokazati. Nagađalo se da je ubojica i dalje na slobodi i da ubija, a bilo je i priča da se odselio na jug Engleske.

Ubojica je Peter Tobin?

Niti danas se ne zna pouzdano tko je Biblijski John, ali postoje indicije da je to upravo Peter Tobin (72) koji je osuđen za ubojstvo triju djevojaka među kojima je bila i studentica Angelika Kluk. Teoriju da je Tobin zapravo Biblijski John razvio profesor David Wilson, stručnjak za kriminologiju.

YouTube

- Tobin je bio u 60-tim godinama kada je ubio studenticu što je neobično kasno za početak kriminalne karijere. Ubio ju je nasilno, sakrio tijelo i pobjegao u London što pokazuje da nije riječ o amateru - smatra Wilson.

Osim toga postoji niz sličnosti između Biblijskog Johna i Tobina. Sve tri Tobinove bivše žene ispričale su policiji da ih je zatvarao, davio, silovao i tukao. Također, mladi Tobin je sličio fotorobotu koji je izradila policija tijekom potrage za Biblijskim Johnom.

Tobin se odselio iz Glasgowa 1969. godine , kada se oženio prvi put. Te su godine, prestala ubojstva. Tobin je svoju prvu ženu upoznao u Barrowland Ballroomu. Bivše Tobinove supruge rekle su policiji i da je njihovog muža na nasilje tjerao njihov menstrualni ciklus . Tobin je, ispričale su žene, bio rimokatolik i bio je jako religiozan . Osim toga, policiji su se 2009. i 2010., nakon što su vidjele njegovu fotografiju u novinama, javile dvije žene. Jedna je tvrdila da ju je Tobin silovao nakon što su se sreli u Barrowland Ballroomu 1968., a druga da je rekla da ga je upoznala također u Barrowland Ballroomu te da joj je prijetio.

Tobin je 1993. napao dvije 14-godišnje djevojčice u svojem stanu u predgrađu grada Havanta. Silovao ih je i jednu ubo pred svojim mlađim sinom. Nakon toga je pobjegao i pridružio se vjerskoj sekti u koju se prijavio pod lažnim imenom. Kasnije je uhvaćen u Brightonu i osuđen na 14 godina zatvora.

Na slobodu je izašao 2004. Dvije godina nakon toga silovao je i ubio studenticu iz Poljske Angeliku Kluk (23) u crkvi. Osuđen je 2007. na doživotan zatvor s tim da mora odslužiti minimalno 21 godinu. Iste godine policija je pretražila vrt i kuću u kojoj je Tobin stanovao.

Tražili su tijelo Vicky Hamilton, 15-godišnje djevojke koja je nestala 1991. godine . Pronašli su tijelo i Tobina osudili za ubojstvo 2008. godine. U istom vrtu pronađeno je i tijelo Dinah McNicol, djevojke koja je nestala također 1991. godine. Imala je 18 godina. Tobin je osuđen i za to ubojstvo. Zbog Tobina policija je pokrenula akciju Anagram . Akcija je počela 2006. godine i istraživali su doslovno cijeli Tobinov život. Akcija je završila 2011. godine no e-mail adresa na koju se mogu dojaviti informacije vezane za Tobina i dalje je aktivna. Tobin se u zatvoru ostalim zatvorenicima hvalio da je ubio 48 ljudi.

Potraga je završena

Usprkos indicijama, nikada nije službeno prihvaćena teza da je Peter Tobin zaista Biblijski John. DNK uzorke koje su pronašli nisu mogli povezati s njime, a vjeruje se i kako je razlika od 18 mjeseci između prvog i druga dva ubojstva neobična za serijskog ubojicu. Moguće je, naime, da je netko druga dva ubojstva kopirao.

Jean McLachlan sestra ubijene Helen i jedna od ključnih svjedokinja umrla je sa 74 godine, u rujnu 2010. godine . Njezina je smrt na neki način značila i kraj potrage za Biblijskim Johnom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti