Obavijesti

News

Komentari 495

Svećenik izvrijeđao žene na dan kad su dobile pravo glasa

Svećenik izvrijeđao žene na dan kad su dobile pravo glasa
1

Dekan đakovačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Ivica Raguž napisao je u Glasu Koncila kako žene trebaju biti poslušne, da ne isputuju baš previše...

VIDEO

Nakon što je Glas Koncila objavio komentar dr. Ivice Raguža u kojem ženama savjetuje poniznost i poslušnost prema muškarcu, teolog se ne javlja na telefon.

Dekan đakovačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Ivica Raguž u svojem se osvrtu strogo držao Pavlove teologije - “Prve poslanice Timoteju” i “Prve poslanice Efežanima”. Ondje stav prema ženama nije laskav. Objašnjava se kako nije uputno da žena na skupovima postavlja pitanja ako joj nešto nije jasno, nego da kod kuće traži objašnjenje muža ili brata. Adam je prvi oblikovan, a tek onda Eva. Adam nije bio zaveden, ali žena jest. Na ženi nije da poučava niti da vlada muškarcem. Takav je stav preslika društvenih prilika koje su vladale u prvom stoljeću kao i odraz kulture zajednice u kojoj je nastao, ali teško ih je primijeniti u današnjem vremenu jer su se okolnosti promijenile.

- Na teolozima je da propitkuju je li nešto iz svetih spisa zaista utemeljeno i može li se primijeniti danas ili ne, no koliko vidim, ta su očekivanja prevelika - kaže teologinja Anna Marie Gruenfelder.

Žena koja traži svoja prava i jednakost ne želi zamijeniti ulogu muškarca, pa je poražavajuće da još i danas ima onih koje zastrašuju ideje o slobodi i ravnopravnosti žena. Zanimljivo je i da su Ragužev tekst objavili upravo na dan kad su žene u Hrvatskoj dobile pravo glasa.

- Mislim da on nije ni znao da je taj dan u pitanju. Osobno mi je nevjerojatno da i danas, 30 godina nakon što su moderni teolozi usvojili ideje o ravnopravnosti žena, jedan obrazovani teolog iza kojeg stoji autoritet fakulteta vuče na tu tradicionalističku stranu. Kao da namjerno ne želi shvatiti te osobno žali za tim starim vremenima kad su žene šutke u kući trpjele - nastavlja Gruenfelder dodajući kako poslušnost i posluh koji traži ne mogu biti ništa dobro, a mogu poslužiti zloporabi.

- Nekad se poslušnost tražila od vojnika, ali zato da bi bespogovorno izvršavali sve, pa čak i nemoralne zapovijedi. Posluh se danas ne može tražiti ni od koga. S druge strane, dr. Raguž je napisao da će mu se nakon tog teksta smijati nevjernici. To nije točno, smiju mu se i vjernici jer je nevjerojatno da se netko danas javno deklarira na takav način i objavljuje ovakve neutemeljene tvrdnje. Profesor teologije trebao bi ipak više paziti na utemeljenost svojih tvrdnji - zaključila je.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 495
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.