Obavijesti

News

Komentari 6

Švedski vuk ne gubi vrijeme: Osječki ZOO dobit će - čopor

Švedski vuk ne gubi vrijeme: Osječki ZOO dobit će - čopor
1

Inače znatiželjnu Bellatrix nije bilo lako osvojiti. Osječka vučica prvo se pravila da ne vidi osvajača iz Švedske. No na kraju je popustila i osječki ZOO uskoro će dobiti male vukove

VIDEO

Prije četiri mjeseca čitava je potražna ekipa danima tražila mladu vučicu Bellatrix koja je odbjegla iz osječkog ZOO vrta nedugo nakon što je u njega pristigla iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:12

Nije joj se, čini se, baš svidjela nastamba u 'provinciji' u koju su je smjestili pa je iskopala rupu ispod ograde i pobjegla u Baranju. Četiri dana je trebalo da je uhvate, nedaleko granice sa Mađarskom, gdje je uplašena 'zapela' u bježanju zbog Orbanove žičane ograde.

Vučici stiže dečko iz Švedske: 'Oboje su djevci, bit će vučića'
Vučici stiže dečko iz Švedske: 'Oboje su djevci, bit će vučića'

Vraćena je u ZOO i ubrzo joj je iz Švedske stigao partner, mladi, zgodan i atletski razvijen mužjak nazvan Vodemort.

- Radi se o paru mladih vukova, oboje su stari oko godinu i devet mjeseci, znači spolno zreli vukovi. Inače znatiželjnu Bellatrix nije bilo lako osvojiti. Prvih sat vremena otkako su joj u brlog doveli mužjaka, pravila se da ga ne vidi. On je trčao u jednom smjeru, ona u drugom. Ako su se slučajno susreli zarežali bi jedno na drugo i opet svatko na svoju stranu. No, Bellatrix je na kraju popustila mirnom i snažnom Vodemortu i nakon desetak dana vidjeli smo ih u parenju. Iako se u prvi mah činilo da ništa od uparivanja, ipak je to bila ljubav na prvi pogled, a to je ujedno i začetak novog vučjeg čopora, s alfa mužjakom i alfa ženkom, baš kao u prirodi. To je zapravo prvi puta u povijesti osječkog ZOO da par vukova napravi svoj čopor - kažu u osječkom ZOO koji su priču o vučjoj ljubavi objavili i na svojoj Internet stranici.

Pronašli vučicu: 'Tri sata smo je lovili kod mađarske granice'
Pronašli vučicu: 'Tri sata smo je lovili kod mađarske granice'

Da će ljubavna priča imati i happy end svjedoči i otkriće djelatnika ZOO da će mlada vučica i njen partner uskoro dobiti i prinovu, odnosno, prinove, obzirom da vukovi te vrste počesto imaju nekoliko mladunaca.

Bebe vukove u Osijeku očekuju oko 13. lipnja.

Iako se slažu i izmjenjuju nježnosti, imaju dovoljno mjesta u svom prostoru u ZOO, i Bellatrix i Vodemort neprestano istražuju mogućnosti za bijeg, ispituju ima li struje u električnom pastiru koji ih okružuje i je li žica negde popustila, ne bi li ju dodatno rasklimali i kliznuli u slobodu.

- Vukovi, kao i većina životinja, ne vole biti ograničeni prostorom. Oni mogu puno i brzo trčati. Suprotno vjerovanju ljudi, oni su zapravo plašljive životinje i bezopasne ako ih ne dirate. Imali smo ranije tri vuka u nastambi i kada god bismo kosili travu u njoj, mi bismo bili na jednoj strani, oni na drugoj. Morali smo im ostaviti prostor da se ne osjećaju ugroženo - kaže Tatjana Šalika-Todorović, zoologinja u osječkom ZOO vrtu dodajući kako je osječki ZOO punih 15 godina imao četiri vuka, mužjake pristigle iz Rijeke.

'Vučica je bila iscrpljena, ali je u dobrom stanju. Hvala svima!'
'Vučica je bila iscrpljena, ali je u dobrom stanju. Hvala svima!'

Posljednjih je uginuo lani pa je zato ovaj mladi par vukova pristigao u Osijek, Prostora u nastambi ima za četiri mališana, a ni u tom slučaju im neće biti gužva. U čoporu inače ima prosječno 9 jedinki, iako može biti i više.

U prirodi majku vučicu i mladunce hrani čopor no, u ZOO dobivaju hranu svaki drugi dan pa se očekuje da će mladi vučići već nakon 20-tak dana moći trčkarati oko mame, a tek nakon dva mjeseca izaći iz brloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.