Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

'Sveta Kata snijeg na vrata', a snijega nigdje: Opet će biti kiše

Sredinom tjedna ponovno će biti i kiše. Najveće količine vjerojatno u gorju i na sjevernome Jadranu, ali obilnija kiša je moguća i drugdje duž Jadrana

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
8 komentara

Sv. Kata neće opravdati uzrečicu 'Sveta Kata snijeg na vrata', ali hoće sv. Andrija - 'Sveti Andrija dijeli kabanice.' Naime, koliko je dosadašnji dio jeseni bio neuobičajeno topao najzornije pokazuju biljke, posebno voćke svojim nenadanim cvjetanjem i uljepšavanjem jesenskih dana, kao primjerice bajam u okolici grad Hvara.

Inače, srednji datum početka cvjetanja bajama u okolici grada Hvara je tek 29. siječnja. No čini se da će ljepota ove voćke još kratko potrajati. Iako će još sredinom sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno biti iznimno visoka najviša temperatura zraka - od 13 °C pa gotovo do 20 °C uskoro se svakako pripremite za hladnije vrijeme, donosi HRT.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

- S toplinom, sredinom tjedna ponovno će biti i kiše. Najveće količine vjerojatno u gorju i na sjevernome Jadranu, ali obilnija kiša je moguća i drugdje duž Jadrana. A srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 8 °C do 11 °C, uzduž Jadrana od 12 °C do 14 °C.

BUDITE SPREMNI Stižu nam olujno jugo i valovi, rive će opet biti poplavljene

Toplo i vlažno tlo omogućuje bujanje povrtlarskih kultura u jadranskome području, neke su kao i onaj bajam, neuobičajeno uznapredovale za ovo doba godine. A na kontinentu vrijeme je sadnje voćnih sadnica što će biti otežano zbog natopljenog i blatnog tla. Nešto povoljniji uvjeti su u Slavoniji, ipak pričekajte kraj tjedna, ili još bolje - početak prosinca - pa onda odlučite o početku sadnje, a hladnije vrijeme će pogodovati i drugim poslovima, kao primjerice kolinju - kaže meteorolog Marko Vučetić sa HRT-a.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message