Obavijesti

News

Komentari 5

Sveti Otac se sastao sa šijitskim duhovnim vođom Sistanijem

Sveti Otac se sastao sa šijitskim duhovnim vođom Sistanijem

Papa se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita. Apelirao je na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima

VIDEO

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom rizične papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters. 

Workers gesture near a poster of Pope Francis and Iraq

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Papa Franjo: Dosta je nasilja i korupcije. Neka utihne oružje
Papa Franjo: Dosta je nasilja i korupcije. Neka utihne oružje

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šijitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda. 

Sastanak s Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima. 

Kršćani u Iraku su desetkovani nasiljem i strahom: Ostalo ih još malo, u posjet im sad stiže Papa
Kršćani u Iraku su desetkovani nasiljem i strahom: Ostalo ih  još malo, u posjet im sad stiže Papa

Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.