News

Komentari 5

Sveti Otac se sastao sa šijitskim duhovnim vođom Sistanijem

Sveti Otac se sastao sa šijitskim duhovnim vođom Sistanijem

Papa se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita. Apelirao je na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom rizične papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters. 

Workers gesture near a poster of Pope Francis and Iraq

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šijitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda. 

Sastanak s Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima. 

Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

Najčitaniji članci