News

Komentari 7

Sveučilište u Mostaru pohvalilo se nagradom koja se kupuje online: 'Dovoljno se prijaviti'

Sveučilište u Mostaru pohvalilo se nagradom koja se kupuje online: 'Dovoljno se prijaviti'

Nagradu je izdao Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju, za koju mediji u BiH pišu da se njihove certifikate može kupiti preko interneta za parsto dolara

Sveučilište u Mostaru (SUM) pohvalilo se na svojim službenim stranicama da je proglašeno "sveučilištem za 2022., a rektor Tomić rektorom godine".

- Zbog vašeg inovativnog pristupa u upravljanju obrazovnim procesom, uvođenja suvremenih obrazovnih tehnologija, unapređenja istraživačke djelatnosti, održavanje razina kvalitete obrazovnog procesa kao i tehnološke opremljenosti Sveučilišta i kampusa te razvijanja znanstvenog, kreativnog i sportskog potencijala studenata, stvaranja brenda i korporativne kulture dodjeljuje vam se titula 'Rektor godine 2022. - napisali su na službenim stranicama u obrazloženju nagrade rektoru Zoranu Tomiću.

Pozivaju se pritom na Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC), organizaciju iz Kanade čije ime zvuči velevažno, no mediji u BiH pišu da se certifikate IARC-a može kupiti preko interneta za parsto dolara.

- Međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji 'Podrška studentima - dodaju.

Na upitnost ove nagrade osvrnuo se i doktorand teologije i kolumnist 24sata Dalibor Milas iz Graza.

- Iako se službeno navodi da je International Achievements Research Center (IARC) "međunarodna organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti", riječ je o privatnoj firmi koja službeno postoji od 2017., ali koja ovu navodno tradicionalnu nagradu najboljim sveučilištima dodjeljuje tek od 2021. Dovoljno se prijaviti, objasniti zašto ste baš vi zaslužili ovu prestižnu nagradu i pritom, naravno, uplatiti određeni iznos dolara (395). U prijavi je naglašeno da nemate pravo na povrat novca. Sama informacija da se za dobivanje nagrade mora nešto platiti izaziva dizanje obrva - napisao je Milas u Facebook objavi.

Ističe kako se na kanadskoj adresi ove "međunarodne organizacije" nalazi RBC Bankque Royale i nekakav ured za nekretnine, na navedenoj američkoj adresi "službene podružnice" je tržni centar s teretanom i beauty salonima.

- Nagrade za najbolje znanstvenike godine dobili su likovi s par objavljenih radova (svi u istom časopisu) te jedva nekoliko citiranja. To je solidno za phd studente, ali sramotno loše za profesora, ako uopće imaju tu titulu. Sve u svemu, riječ je o prevari. Budući da će ovo pročitati i ponosni djelatnici SUM-a, ne bi loše bilo razmisliti o međunarodnoj tužbi zbog povrede ugleda ili što li već. Jer ovakva bruka ne smije proći bez posljedica - ističe Milas.

- Za dobro naše djece, studenata na SUM-u, i svega onoga što je do sada dobro napravljeno nema smisla izlagati i Sveučilište i profesore nepotrebnim rizicima blamaže. Ta djeca imaju potencijal i budućnost. Budući da su na službenom webu achievements . com već otvorene prijave za 2023. (čitaj: novi naivci spremni platiti 395 dolara), dobro bi bilo upozoriti i ostala domaća sveučilišta (kao i ona iz Ruande, Kirgistana i Burkine Faso) ako dođu u napast prijaviti se na ovakve stvari jer bi i njih netko mogao prevesti žedne preko vode. Uostalom, postoje li uopće nagrade, osim Oscara i Nobela, koje se ne moraju platiti? - zaključio je.

Najčitaniji članci