News

Komentari 28

Svi bi ovaj posao: Zastupnici u mandatu zarade 525.000 eura

Svi bi ovaj posao: Zastupnici u mandatu zarade 525.000 eura

Eurozastupnici imaju paušalnu naknadu od 4500 eura mjesečno, godišnje im se opravdava 4450 eura putnih troškova, a mjesečna bruto plaća im je od 8750 eura

U Europski parlament odlazi 11 odabranih, a 12. će im se pridružiti nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Tijekom pet godina mandata mjesečno će primati bruto plaću od 8750 eura. Za pet godina to je oko 525.000 eura bruto. Na tu plaću obračunavaju im se europski porez i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im 6800 eura.

Većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u matičnoj zemlji. No i nakon oporezivanja ostane im plaća o kojoj prosječni građani u Hrvatskoj mogu sanjati. Uz plaću zastupnici primaju i druge naknade.

Dio naknada ovisi o glasovanju 

Paušalna naknada od 4500 eura mjesečno namijenjena je za najam ureda, telefonske troškove, računala, organizacije konferencija i izložbi. Naknada se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj godini.

Tu je i dnevnica u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Bruxellesu ili Strasbourgu. No da bi je dobili, moraju se potpisati na popis nazočnih zastupnika. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove. U slučaju da zastupnici, čak i ako nazoče sjednici i potpišu se na popis nazočnih, a na dane glasovanja propuste više od polovice poimeničnih glasovanja, dobivaju polovicu tog iznosa.

Naknada za kraj mandata 

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4454 eura, a imaju pravo i na povrat dvije trećine troškova liječenja.

Zastupnicima u Europskom parlamentu na raspolaganju su opremljeni uredi u Bruxellesu i Strasbourgu. Mogu se služiti i službenim vozilima parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada. Zastupnici mogu izabrati svoje zaposlenike u okviru proračuna koji određuje Parlament.

Najviši mogući mjesečni iznos za sve troškove zapošljavanja asistenata iznosi 24.900 eura po zastupniku. Zastupnici mogu zaposliti najviše tri akreditirana asistenta, a na ta mjesta ne mogu zapošljavati bližu rodbinu. Zastupnici koji ne uspiju izboriti mandat imaju pravo na naknadu.

Ona je istovjetna plaći koju su primali. Isplaćuje se najviše dvije godine. Ako bivši zastupnik preuzme mandat u drugom parlamentu ili u nekom javnom uredu, plaća koju dobiva za novu funkciju oduzima se od prijelazne naknade. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati mirovinu i naknadu nego mora odabrati. Podatke o tome kako troše mjesečni dodatak od 4513 eura (33.493 kuna) za troškove ureda eurozastupnici ne moraju otkriti javnosti, ako sami tako odluče, iako to financiraju javnim sredstvima.

Tako je presudio Europski sud pravde prošle godine, što je zgrozilo javnost. Naime, sud je odlučio kako bi, bez obzira na to što su zastupnici u javnoj službi, objavljivanje takvih podataka moglo otkriti i neke osobne informacije, što bi kršilo europske zakone o zaštiti osobnih podataka.

Još 70.000 eura 

Tom presudom sud je podržao odluku EP-a, koji je iz istog razloga odbio istraživačkoj novinarskoj skupini MEPs Project, u kojoj je 29 novinara iz zemalja članica EU, predati spomenute podatke. Novinari ove skupine ističu da ti podaci moraju biti javni i transparentni jer se financiraju javnim novcem. Osim što zaposlenike ne moraju plaćati od svoje plaće, tako i ako rade na nekom projektu, izdaju knjižice ili slično, ne moraju to platiti iz svog džepa nego preko svoje grupacije u Europskom parlamentu mogu dobiti još 70.000 eura. To su čak i koristili neki naši zastupnici.

Novac osigurava Europski parlament za svaku grupaciju (Pučani, Socijalisti, Liberali..) i koliko će grupacija dobiti novca, ovisi o broju zastupnika koje imaju. Zastupnici kažu da su kontrole rigorozne i mora se svaki trošak opravdati, dokazati da se tražilo više ponuda, a primjerice, ako kupite i olovke, trebate poslati nekoliko primjeraka da se vidi da su one stvarno kupljene.

Najčitaniji članci