Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

'Svi će prvo morati potražiti radnike na domaćem tržištu'

Vlada će povećati kvote za uvoz stranih radnika, nakon što su poslodavci ovih dana upozoravali da je turistička sezona ugrožena te kako im nedostaje čak 5.000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu

Zagreb: Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17 komentara

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je u utorak kako će Vlada na sutrašnjoj sjednici odobriti povećanje kvota za strane radnike i to 2.000 dozvola za turizam i 1.000 za građevinu, a u oba sektora postoji mogućnost dodatnog povećanja za još po 1.000 u slučaju nedostatka domaće radne snage. 

"Kvote su zadnja linija obrane, a Vladi je cilj da rastu standard i plaća, jer je to jedan od glavnih načina da zadržimo ljude u Hrvatskoj", rekao je ministar Pavić za RTL Direkt. 

Vlada će povećati kvote za uvoz stranih radnika, nakon što su poslodavci ovih dana upozoravali da je turistička sezona ugrožena te kako im nedostaje čak 5.000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu.

Pavić je napomenuo  i kako je prošli tjedan pozvao poslodavce da počnu zapošljavati domaću radnu snagu sa Zavoda za zapošljavanje te da je od 1.600 nezaposlenih, koji su bili spremni za rad u sezoni, u zadnjih nekoliko dana zaposleno njih 600-tinjak. 
Istaknuo je i da su zastali s odobravanjem kvota jer su analizom uvidjeli da se 70 posto, odnosno tri četvrtine poslodavaca, koji su uzeli strane radnike, nije ni oglasilo na domaćem tržištu.
Stoga, kazao je, raspravlja se model prema kojem će svi poslodavci morati radnu snagu prvo potražiti na domaćem tržištu, kako se ne bi spuštala cijena rada. 

Pavić: Neće biti moje ostavke

Ministar Pavić komentirao je i referendumsku inicijativu '67 je previše' kojom su sindikati tražili promjenu uvjeta za mirovinu ali i njegovu ostavku. "Neće biti moje ostavke. Reforma mirovinskog sustava kao takva je dobra ali čuli smo poruku građana kroz skupljene potpise. Spremni smo sjesti i spremni smo razgovarati", poručio je Pavić sindikatima.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message