Obavijesti

News

Komentari 30

'Svi su čuli fašističke povike u Osijeku, a nitko nije reagirao'

'Svi su čuli fašističke povike u Osijeku, a nitko nije reagirao'
1

Direktor Centra Simon Wiesenthala Efraim Zuroff oštro je osudio skandiranje ustaškog pokliča "Za dom spremni" tijekom utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela...

VIDEO

Direktor Centra Simon Wiesenthala Efraim Zuroff oštro je osudio skandiranje ustaškog pokliča "Za dom spremni" tijekom nedavne prijateljske nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i prozvao je hrvatske vlasti zbog izostale reakcije na takvo "uvredljivo antisemitsko ponašanje", ali i izraelsku veleposlanicu koja nije prosvjedovala zbog toga.

"Izraelska veleposlanica u Zagrebu trebala bi biti dobro upoznata s problemom takvih fašističkih iskaza i trebala je naći načina za prosvjed. Još više zabrinjava činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar prešutjeli i ostali sjediti na svojim mjestima (na utakmici)", napisao je Zuroff u autorskom članku za Jerusalem Post naslovljenom "Je li antisemitizam učestao u Hrvatskoj?".

"S obzirom da su te povike jasno čuli svi na stadionu, izostanak njihove reakcije naznaka je tolerancije prema takvom užasnom, uvredljivom i jasnom antisemitskom ponašanju", istaknuo je.

Zamislite sljedeći scenarij, piše Zuroff, "izraelska nogometna dolazi na prijateljsku utakmicu u Njemačku. Na stadionu su kancelarka i ministar obrazovanja i sporta. Sve počne kao što je i planirano, izvedu se himne, ali nakon desetak minuta tisuće gledatelja iznenada počnu uzvikivati 'Sieg Heil! Sieg Heil! Mi smo Nijemci! Nacisti! Nacisti!", piše Zuroff i objašnjava kako je "Za dom spremni" ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zuroff dodaje da je jedini odgovor ureda hrvatskog premijera na to bilo kratko priopćenje u kojemu se osuđuje korištenje simbola i slogana totalitarnih režima, a da pritom nije spomenuta utakmica na kojoj se to dogodilo.

Jedini su prosvjedovali hrvatski aktivisti za ljudska prava i lokalna židovska zajednica, navodi Zuroff i također piše da koliko zna nisu reagirali ni izraelski dužnosnici ni iz veleposlanstva niti iz nogometnog saveza.

Zuroff podsjeća da to nije prvi takav incedent na utakmici u Hrvatskoj te da je FIFA kaznila Hrvatsku zbog istih skandiranja na utakmici protiv Norveške, a da je na utakmici na splitskom Poljudu na terenu iscrtana svastika.

"Međutim, ti su incidenti samo vrh ledene sante puno šire i opasnije pojave jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi te se smatraju izrazom domoljublja", ustvrdio je Zuroff, koji je događaje u Osijeku već dan poslije utakmice osudio u priopćenju objavljenom na stranicama Centra Simona Wiesenthala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke