Obavijesti

News

Komentari 64

Leko položio vijence i svijeće: Među mrtvima nema politike

Kardinal Josip Bozanić predvodit će misno slavlje na Mirogoju, a predsjednik Sabora, branitelji koji prosvjeduju i Bandićeva zamjenica položit će vijence

VIDEO

Misnim slavljima diljem Hrvatske danas će se obilježiti spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih.

Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, u 16 sati će predvoditi tradicionalno svečano misno slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu. 

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

2. studenog je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, koji se obilježava od početka XI. stoljeća. Ta dva dana u godini vjernici se sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Švaljek umjesto Bandića položila vijenac

Na Mirogoju su počast preminulima iskazali i predsjednik Sabora Josip Leko te izaslanik Ive Josipovića, predstojnik Ureda predsjednika Republike Vito Turšić, udruga branitelja te izaslanstvo Oružanih snaga i policije. Ministar branitelja Predrag Matić kao premijerov izaslanik ipak nije došao nego njegova zamjenica Vesna Nađ. 

 - Sjećamo se onih koje smo voljeli i onih koji su nas zadužili svojih životima. Među mrtvima nema politike. Ovdje smo u skladu s običajima hrvatskog naroda - rekao je Josip Leko. 

Položili su zajednički vijenac predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, zapalili svijeće ispred Spomenika Glas hrvatske žrtve Zid boli te potom ispred Grobnice narodnih heroja, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

Zapalili su i svijeće za sve pokojne kod Središnjeg križa na Mirogoju te položiti vijenac i zapaliti svijeću na Zajedničku grobnicu neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju. Položili su ruže na grob bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana te bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema.

Isto je učinila Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek.

Na Mirogoju je poginulim suborcima vijenac položilo i izaslanstvo branitelja koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu