News

Komentari 362

Švicarci odobrili prvu kapsulu za samoubojstvo: 'Sve je gotovo za manje od minute i nema boli...'

Švicarci odobrili prvu kapsulu za samoubojstvo: 'Sve je gotovo za manje od minute i nema boli...'

U Švicarskoj je legalno potpomognuto samoubojstvo, a kreatori kapsule Sarco kažu da su prošli pravne provjere i nadaju se da bi sljedeće godine mogli početi raditi. No i ona je naišla na brojna protivljenja

Futuristička kapsula koja omogućuje onima koji se nalaze u njoj da si oduzmu život, prošla je pravne provjere u Švicarskoj, tvrde njezini kreatori. Sarco strojem može se upravljati iz kapsule i to samo treptajem, ako je osoba u takvom stanju. Proces umiranja u Sarco stroju traje manje od minute, a smrt se javlja kroz hipoksiju i hipokapniju, odnosno smanjuje razinu kisika ispod kritične razine. Zamisao je da omogući bezbolno potpomognuto samoubojstvo.

Potpomognuto samoubojstvo, odnosno eutanazija, je legalna u Švicarskoj, a usluge eutanazijskih organizacija Dignitas i Exit koristilo je oko 1300 ljudi prošle godine. Obje tvrtke koriste tekući barbiturat koji izaziva duboku komu u roku od nekoliko minuta, a nakon toga slijedi smrt, piše Independent.

Sarco, skraćeno za sarkofag, dizajniran je tako da ga je moguće odnijeti na mjesto po želji korisnika, kao što je idilično okruženje na otvorenom, a zatim je moguće biorazgradivu kapsulu odvojiti od baze i koristiti kao lijes. Dr. Philip Nitschke, poznat pod nadimkom "Dr. Smrt", suočio se s kritikama protivnika eutanazije, djelomično zbog metode koju su koristili.

- Plin možda nikada neće biti prihvatljiva metoda za potrebe eutanazije u Europi zbog negativne konotacije Holokausta- rekao je Nitschke još 2018. godine i dodao da su neki za Sarco rekli da je samo uveličana plinska komora.

Također su ga kritizirali i zbog futurističkog dizajna, koji kao da samoubojstvo pretvara u nešto glamurozno, kao i odgovarajuće aplikacija za virtualnu stvarnost koja omogućuje ljudima da "iskuse vlastitu virtualnu smrt". 

Trenutno postoje dva Sarco prototipa, a Exit International trenutno radi na trećem primjerku uz pomoć 3D printanja i nadaju se da će biti spreman za upotrebu u Švicarskoj iduće godine. Dr. Nitschke izjavio je prošli tjedan "da ne postoje pravne prepreke" i da je u pregovorima s nekoliko organizacija u Švicarskoj.

- Nadamo se da ćemo biti spremni učiniti Sarco dostupnim za korištenje u Švicarskoj sljedeće godine. Bio je to skup projekt, ali mislimo da smo prilično blizu implementacije - rekao je, piše Independent.

POGLEDAJTE kako autorska prava utječu na izradu glazbe

Najčitaniji članci