Obavijesti

News

Komentari 45

Svijet živih mrtvaca posljednji je ušao u mainstream kulturu

Svijet živih mrtvaca posljednji je ušao u mainstream kulturu
1

Sa 16,1 milijuna gledatelja koji su pratili početak četvrte sezone, serija strave 'Walking Dead' je najgledanija serija u povijesti američke kabelske televizije

VIDEO

Od svih fantastičnih negativaca zombijima je trebalo najviše vremena da uđu u glavni tok popularne kulture. Seksi vampiri, vještice i moćna čudovišta desetljećima su lako nalazili put do milijunskih filmova i serija, a hodajući mrtvaci, ta spora, glupa i baš nimalo atraktivna stvorenja klatarila su se - uz časnu iznimku spota za “Thriller” Michaela Jacksona - isključivo po projektima B i niže produkcije. 

S početkom tisućljeća filmovi poput “Resident Evil” i “28 dana poslije” upućivali su na drukčije trendove, ali tek je “Walking Dead”, visokoproračunska serija strave, koja je startala 2010., utvrdila nova pravila. Serija o postapokaliptičnom svijetu kojim lutaju horde zombija vječno gladnih ljudskog mesa danas je apsolutno najgledaniji show u Americi. Uspjeh je to veći jer je emitira AMC, kabelska televizija koju gotovo trećina kućanstava ne može primati, a konkurenciju na “velikim” televizijama tuče i kad su važne utakmice američkog nogometa. 

S 16,1 milijuna gledatelja koji su pratili početak četvrte sezone, “Walking Dead” je i najgledanija serija u povijesti američke kabelske televizije. Nastala je prema istoimenom stripu Roberta Kirkmana, Tonyja Moorea i Charlieja Adlarda koji je počeo izlaziti 2003. i brzo postao hit. 

Priča prati šerifa Ricka Grimesa koji se probudi iz kome u svijetu koji je promijenila nerazjašnjena zombi katastrofa i polazi u potragu za suprugom i sinom te sigurnijim mjestom za život. Za uspjeh “Walking Deada” uvelike je zaslužan Frank Darabont, režiser “Iskupljenja u Shawshanku” i “Zelene milje”.

Darabont je ne samo scenarist, režiser i izvršni producent serije, nego i čovjek koji je nagovorio televizijske šefove da se odvaže crno-bijeli strip pretvoriti u seriju s proračunom od 2,8 milijuna dolara po epizodi. Imao je značajnu ulogu i pri odabiru glumaca te iskoristio veze s filmova na kojima je radio kako bi formirao pravu ekipu. 

Vrlo je važan i utjecaj autora stripa Roberta Kirkmana, koji je jedan od izvršnih producenata serije te scenarist nekih epizoda.

Rezultat? “Walking Dead” je dobitnica nagrade Udruge američkih scenarista, Izbora televizijskih kritičara i Zlatnog globusa za najbolju dramsku seriju. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...