Obavijesti

News

Komentari 6

Svinjska kuga prijeti Europi zbog uginuća svinja u Belgiji

Svinjska kuga prijeti Europi zbog uginuća svinja u Belgiji
1

Belgijska agencija za sigurnost hrane jE rekla da je afrička svinjska kuga zabilježena u pokrajini Etalle blizu granice s Francuskom nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

VIDEO

Belgija je potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge koje je označilo daljnje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Europi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Europi.

Belgijska agencija za sigurnost hrane je u četvrtak rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etalle blizu granice s Francuskom nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa. 

Ovo je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985.

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i u nekim zemljama članicama EU poput Rumunjske, zemlje zapadne Europe nastoje spriječiti širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskorijeniti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Francuska je žurno reagirala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji te je njihovo ministarstvo poljoprivrede obznanilo pojačani nadzor u četirima administrativnim pokrajinama koje graniče s Belgijom kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klaonica. 

Širenje virusa je u istočnoj Europi već dovelo do pokolja stotina tisuća svinja dok su u Kini koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prijevoza životinja i hranjenja svinja otpatcima u zaraženim pokrajinama.   

EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrirana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Najnoviji slučajevi u Europi mogu biti povezani s hranom koju su bacali ljudi koji su došli iz područja gdje je bolest prisutna, navodi u priopćenju belgijska agencija za sigurnost hrane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda