Obavijesti

News

Komentari 8

Svitlana želi ostati u Hrvatskoj: 'Male Ukrajince učim plivati uz sina Oleksija koji ima Down'

Svitlana želi ostati u Hrvatskoj: 'Male Ukrajince učim plivati uz sina Oleksija koji ima Down'
8

Ukrajinka Svitlana Čistjakova, trenerica iz Kijeva, iskoristila je sportsko znanje da pomogne djeci s teškoćama u razvoju

VIDEO

Pet sam dana bježala iz Ukrajine. U glavi mi je bila samo jedna misao - izvući sina Oleksija iz pakla rata, počinje svoju priču Svitlana Čistjakova (52).

Iako ima deset godina i Downov sindrom, izdržao je cijeli put. Svitlana kaže kako je bio hrabar i puno joj pomogao. Od cjelokupnog dramatičnog i kaotičnog puta, posebno pamti dolazak na mađarsku granicu.

- Stajali smo u koloni oko osam sati. Rekla sam Oleksiju da je on već spavao i da sad ja moram malo odspavati. Sjedio je bez interneta, bez telefona, gledao kroz prozor automobila i pustio me da se odmorim - hvali Svitlana svog sina. Prije rata živjeli su u Kijevu. Ona je radila kao trenerica. Do Oleksijevog rođenja bila je aktivna sportašica, a onda joj se život iz temelja promijenio. Trebalo se posvetiti dječaku. Odlučila je iskoristiti sve sportsko znanje kako bi pomagala djeci s mentalnim i intelektualnim teškoćama. S obitelji je pokrenula udrugu Socium (dječji sportsko-zdravstveni i rehabilitacijski centar).

Rijeka: Svetlana Čistajkova i njena kći uče plivati ukrajinske mališane

- Radili smo prema programu koji sam ja napravila za svog sina i pomoću kojeg sam ga dovela do pristojne razine razvoja. To je fizički razvoj plus plivanje od najranije dobi. Naša djeca vježbaju gotovo od rođenja - kaže Svitlana.

Njezin Oleksij već je sudjelovao na natjecanjima Plivačke lige Ukrajine u četiri discipline: leđno, prsno, slobodni stil i leptir. Trenirao je i s djecom s Downovim sindromom i zdravom djecom. Sad bi to želio nastaviti raditi u Hrvatskoj.

- Ovakvo postignuće za 10-godišnje dijete s Downovim sindromom je rijetko. On čita, piše i broji, puno razumije, inteligencija mu je na visokoj razini, mnogi se tome čude - ponosno govori Svitlana.

Nakon preseljenja u Hrvatsku kontaktirala je plivačke klubove u Rijeci. Sina za sada samo vodi na treninge, ali se nada da će ga uskoro moći i trenirati.

Zatražila je da joj daju službenu dozvolu za rad u bazenu. Ipak je profesionalna trenerica.

- Rekli su mi da prevedem diplomu, što sam i učinila. No na tome je stalo. Svi su samo obećavali, ali prave pomoći nije bilo. Klubovi nisu zainteresirani za nove trenere - govori pomalo razočarano.

Sad želi složiti tim od ukrajinske djece koja stvarno imaju veliku želju za treniranjem i potrebu da međusobno komuniciraju. Plan joj je zamoliti gradonačelnika Rijeke da im u kolovozu osigura barem nekoliko sati u bazenu.

Nasreću, sad su topliji dani, pa će 15-ak malih Ukrajinaca početi vježbati sa Svitlanom u moru.

- Ima mnogo i malih Hrvata koji bi vježbali, pa sam počela učiti i hrvatski - veselo kaže trenerica.

Obitelj živi u stanu koji su im dali prijatelji, čije dijete također ima Downov sindrom. Ljubazno su ih dočekali i primili, na čemu je žena vrlo zahvalna. A nakon dolaska u Rijeku velika im je pomoć u prilagodbi na novi dom bila Hrvatska zajednica za Down sindrom.

- Oleksij još nije pronašao prijatelje ovdje, ali udruga nam je puno pomogla. Olakšali su nam da se smjestimo i počnemo normalno živjeti - govori Ukrajinka.

Osim toga, Svitlana se upoznala s mnogim ukrajinskim obiteljima koje su sad u Hrvatskoj.

Rijeka: Svetlana Čistajkova i njena kći uče plivati ukrajinske mališane

- Puno su nam pomogli Gimnastički klub Viškovo i Plivački klub Nevera. Sina vodim k njima na treninge i vrlo je sretan - govori.

Svitlani je želja osnovati udrugu u kojoj bi radila s djecom sa zdravstvenim problemima. Radili bi prema njezinoj metodi, koju aktivno koristi već deset godina. Međutim, za to treba pronaći potporu lokalne samouprave.

Oleksij već shvaća da je sad u drugoj zemlji, da treba naučiti novi jezik, da njegova majka pokušava naučiti hrvatski, ali sad u Rijeci ima mnogo Ukrajinaca, s kojima dječak ima priliku komunicirati i igrati se.

Svitlana planira ostati u Hrvatskoj jer joj se jako svidio odnos društva prema njezinu sinu, koji se razlikuje Ukrajina.

- Osobe s Downovim sindromom dobivaju posao u Hrvatskoj, za razliku od Ukrajine, prihvaćeni su i osjećaju se dijelom društva. Postoji mnogo problema i razina percepcije osoba s invaliditetom ovdje i kod nas vrlo je različita. Takvu djecu, grubo rečeno, ne puštaju u bazen. Imam dječaka, a žena sam, u Ukrajini nemamo posebne svlačionice za takve potrebe, jednostavno nisu predviđene za takve slučajeve. I ozbiljno razmišljam o tome da ostanem ovdje zbog Oleksija. Ovdje je prihvaćen u društvu - govori.

Rijeka: Svetlana Čistajkova i njena kći uče plivati ukrajinske mališane

Također napominje da je došlo do situacije u kojoj su se vozili u busu i Oleksij je upoznao neku bakicu koja je sjedila pored njih. Ni ona ni on nisu razumjeli što njihov sugovornik govori, ali su nekako međusobno komunicirali.

- Čak sam to rekla i suprugu Saši. Evo ide neki čovjek ulicom, Oleksij se okreće prema njemu, čovjek stane, stoji pet minuta i razgovara s njim o nečemu. Ukrajinci takve ljude ne primjećuju ili se trude ne primijetiti - zaključila je ova hrabra žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli: 'Samo da se vratimo kući. Ovo je prebolno'
STRAHUJU ZA BLIŽNJE, PRIJATELJE...

Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli: 'Samo da se vratimo kući. Ovo je prebolno'

Mariya Zvrški i njen suprug Zlatko u svoju kuću su primili obitelj i prijatelje iz Ukrajine. Danima su napuštali ratnu zonu. Njihovi muževi još su tamo

'Putujem s bebom već 18 sati...'
IZBJEGLICE NA MAĐARSKOJ GRANICI

'Putujem s bebom već 18 sati...'

U prihvatnom centru na mađarskoj granici ljudi nakrcani koferima ulaze i izlaze. Djelatnici Crvenog križa neprestano im donose tople obroke, čajeve, sokove i higijenski pribor
'U danu napravimo oko 200 Molotovljevih koktela. Hrvati, hvala vam što nas podržavate'
UKRAJINAC IZ LAVOVA ZA 24SATA

'U danu napravimo oko 200 Molotovljevih koktela. Hrvati, hvala vam što nas podržavate'

Plus+ Kad ne radimo koktele, pomažemo izbjeglicama da dođu do Moldavije i Poljske. Hrvati, hvala vam na podršci, kaže nam Ukrajinac Oleksandr iz Lavova