Obavijesti

News

Komentari 31

Svjedok na suđenju Merčepu: Zbrinut sam za svoju sigurnost

Svjedok na suđenju Merčepu: Zbrinut sam za svoju sigurnost
1

Igor Mikola, svjedok na suđenju Tomislavu Merčepu rekao je da ne želi govoriti baš ništa. Zabrinut je kaže za svoju sigurnost jer je pismo koje je u siječnju uputio sudu objavljeno u dnevnom tisku

VIDEO

Danas ne želim govoriti baš ništa jer sam zabrinut za svoju sigurnost s obzirom na to da je moje pismo objavljeno u dnevnom tisku- kazao je svjedok Igor Mikola na suđenju Tomislavu Merčepu. Mikola, koji se trenutačno nalazi na liječenju u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, naveo je i da je spreman iskazivati o svemu ukoliko bi ga se premjestilo u neku drugu kaznionicu ili zatvor. 

Mikola, koji je lani izručen iz Perua i u Lepoglavi služi kaznu od pet godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu muškarca imenom Saša, je već svjedočio u postupku što se vodi protiv Tomislava Merčepa 1. prosinca 2015. te se potom u siječnju pismom obratio sudu.

- Naime, ja sam  već bio svjedok na suđenju koje se vodi protiv Tomislava Merčepa zbog lažnih, vjerujte mi na riječ, optužbi za ratni zločin ili tzv. zapovjednu odgovornost. Sada, pod novim okolnostima, pobjedom moje političke opcije,  moram iznijeti istinu - napisao je Mikola navodeći kako su ga "dobronamjerni" ljudi  iz bivše vlasti savjetovali da ne spominje razne "Manoliće", "Perkoviće" i ostale svete krave. Dodao je i kako ni prvi put nisam lagao samo zbog "straha za moju familiju te moj život"  te nije govorio druge stvari.

- Radi se o ubojstvu 19 civila u selu Bujavica za koje znam tko je to naručio, tko izvršio, a Tomislav Merčep nije imao pojma o tome, i o mnogim drugim stvarima koje su se dešavale  na području Pakračke Poljane, paviljonu Zagrebačkog velesajma, ubojstvu obitelji Zec, sudbini Marine Nuić  te drugih strahota koje se pripisuju Tomislavu Merčepu - naveo je Mikola u pismu koje je, tvrdi, pohranio kod odvjetnika u slučaju da se "ne objesi u ćeliji ili da se na putu do suda neki kamion ne zabije u maricu ili nešto slično".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mikola je svjedočeći u postupku protiv Merčepa, za kojeg je rekao da mu je kao drugi otac, na Županijskom sudu u Zagrebu lani 1. prosinca  rekao  kako mu je zapovjednik u ratu bio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, koji je s pripadnicima pričuvnog sastava MUP-a komunicirao preko Tomislava Merčepa.

- Merčep mu je bio savjetnik pa on nije mogao biti zapovjednik - rekao je Mikola dodavši kako je on u Pakračkoj Poljani bio zadužen za Merčepovu sigurnost. Rekao je i kako ne zna da je bilo likvidacija u Pakračkoj Poljani.

Tomislava Merčepa terete da je kao savjetnik u MUP-u i stvarni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani i Zagrebu, od 8. listopada 1991. do sredine prosinca 1991., nije učinio ništa, iako je za te stvari znao, da svoje podređene spriječi u neovlaštenom privođenju, mučenju i ubijanju civila.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!