News

Komentari 25

Ni Greta ni Trump: Nobel za mir Svjetskom programu za hranu

Ni Greta ni Trump: Nobel za mir Svjetskom programu za hranu

Odbor je odlučio nagraditi ovu agenciju UN-a za napore u borbi protiv gladi, doprinos u poboljšavanju uvjeta za mir u područjima sukoba i za napore u sprječavanju korištenja gladi kao oružja u sukobima i ratovima

Svjetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Odbor je odlučio nagraditi ovu agenciju UN-a za napore u borbi protiv gladi, doprinos u poboljšavanju uvjeta za mir u područjima sukoba i za napore u sprječavanju korištenja gladi kao oružja u sukobima i ratovima.

WFP najveća je svjetska humanitarna organizacija koja svake godine osigurava pomoć u hrani za 90 milijuna ljudi u osamdesetak zemalja.

Iz agencije su preko Twittera poslali zahvalu i rekli da je ovo poruka svijetu da mir i rješavanje problema gladi idu jedno s drugim.

Berit Reiss-Andersen, šefica Odbora Nobelove nagrade poručula je u izjavi da je pandemija korona virusa doprinijela u velikom rastu broja žrtava gladi.

- Suočeni s pandemijom, Svjetski program za hranu je pokazao impresivnu moć da dodatno pojačaju svoje napore. Kao što su sami rekli - dok nećemo imati cjepivo, hrana je najbolje cjepivo protiv kaosa - rekla je.

 

Bez nagrade je ostala Greta Thunberg koja je i ove godine bila visoko na listi favorita među kladioničarima, kao i organizacije za slobodu medija. Švedska aktivistica i lani je bila među favoritima, ali tada je nagrada otišla etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu koji je predvodio poboljšanje odnosa s Eritrejom, dvadeset godina nakon rata dviju afričkih država. 

Dva skandinavska zastupnika nominirala su lani i američkog predsjednika, no ne zna se je li on bio kandidat ove godine. Za sljedeću godinu nominirao ga je norveški političar za ulogu u mirovnom sporazumu Izraela i UAE-a.

Trumpu se sviđa ideja da postane nobelovac, što pokazuje broj objava na Twitteru na tu temu.  Nagrada za mir vrhunac je Nobelova tjedna i jedina je nagrada koja se proglašava i uručuje u Oslu. Uvijek potiče predviđanje pobjednika i uvijek se zapravo radi o pogađanju jer je lista nominiranih tajna. 

Zna se samo njihov broj: ove godine ih je 318, među njima 211 pojedinaca i 107 organizacija, što je ostavljalo puno na maštu stručnjaka. 

Najčitaniji članci