Obavijesti

News

Komentari 113

Svoje šestero djece je obukla u pidžame, počešljala ih i - ubila

Svoje šestero djece je obukla u pidžame, počešljala ih i -  ubila
1

Fanatična nacistkinja i žena Hitlerovog ministra propagande Magda Goebbels doslovno je u Hitleru gledala božanstvo. Kad se on ubio odlučila je i ona skončati. Zajedno s mužem i šestero male djece..

VIDEO

Moguće da je samoubojstvo Magde i Josepha Goebbelsa i ubojstvo njihove djece na neki način bilo posljednji čin ljubavi prema obožavanom Führeru jer ovi fanatični nacisti nisu htjeli živjeti u svijetu koji dolazi nakon Führera i nacionalsocijalizma. Za njih takav svijet nije bio dostojan življenja.

Očuh joj je bio Židov

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Magda Goebbels rođena je na današnji dan 1901. godine u Berlinu kao Maria-Magdalena Rietschel. Njen otac Oscar Rietschel, bio je imućni građevinski inženjer, a brak s Magdinom majkom brzo se raspao pa se ona preudala za bogatog poslovnog čovjeka židovskoga podrijetla Maxa Friedlandera, vlasnika tvornice kože. On je Magdu odmah prihvatio i odgajao kao svoju kći, a i ona je njega jako voljela i poštovala. Iako Židov dopustio je da mu se pokćerka odgaja u katoličkom duhu te joj omogućio školovanje kod časnih sestara. Maturirala je u berlinskoj gimnaziji 1919.godine.

Magda Goebbels

Magda je kao djevojka bila jako lijepa pa se u nju ubrzo zaljubio 20 godina stariji bogati njemački industrijalac udovac Gunther Quandt. Za njega se udala 1921 i prešla na njegovu, protestantsku vjeru.Postala je jedna od glavnih figura u visokom berlinskom društvu a kako joj je sve to jako imponiralo često je organizirala velebne zabave u svom luksuzno uređenom domu. Odmah nakon udaje je zatrudnjela i rodila sina Haralda. Uživala je u skupim inozemnim putovanjima na koja ju je suprug vodio, a iako je znao posumnjati da ga vara bio je široke ruke i ništa joj nije uskraćivao  Gunter Quandt ipak ju je ostavio nakon što je shvatio da ljubuje s njegovim najstarijim sinom iz prvog braka.
Da ne bi došlo je velikog skandala hitno su se razveli, a Magda je dobila alimentaciju od četiri tisuće maraka mjesečno i vilu sa sedam soba u centru Berlina.

Očarala je Goebbelsa ljepotom

Magda i Joseph Goebbels upoznali su se 1930. godine u njegovom uredu, gdje je zavodljiva 28-godišnjakinja radila kao tajnica. Malo prije toga pristupila je nacističkoj stranci. Goebbels je bio pet godina stariji, visokopozicionirani nacist te je momentalno ostao očaran visokom, vitkom, plavokosom razvedenicom.

Berlin, Trauung von Joseph und Magda Goebbels

- Divna žena koja se preziva Quant reorganizira moje privatne dokumente- zapisao je u svoj dnevnik u studenom 1930. godine. Ime joj je bilo Magda. Nakon nekoliko tjedana par je započeo strastvenu vezu koja je kulminirala brakom sljedeće godine, a Hitler im je bio kum na vjenčanju. U braku su dobili šestero djece.Sva njihova djeca dobila su imena na slovo "H", prema Führerovom prezimenu.

Goebbelsova djeca

- Gospođa Magda ispunila je u skladu s nacističkim natalitetnom doktrinom svoju normu rađanja i "Führeru poklonila" šestero djece. Kći Helga rođena je 1932., Hilda 1934., Helmut 1935., Holda 1937., Hedda 1938. i Heidi 1940. godine bili su tako poslušni, plavokosi i pobožni kako je prvi ministar propagande Reicha mogao samo poželjeti. Statirali bi odjeveni u bijele haljinice kad bi "ujak Führer" izvodio svoj omiljeni nastup kao prijatelj djece. Posjetitelje bi dočekali u dvoredu, ljubazno ih pozdravljajući s povikom "Heil" a tisak ih je zajedno s ministrom i suprugom prikazivao kao uzornu obitelj Trećeg Reicha - opisao je obitelj Goebbels povjesničar Guido Knopp, autor petnaestak knjiga s tematikom Hitlerovog Reicha.

Uvijek je flertovala s Hitlerom

Kako je Hitlerov ministar propagande zapisao u svoj dnevnik, u prvih šest tjedana nakon upoznavanja vodili su ljubav devet puta. Odnos im je od početka bio buran. Nije, naime, mogao manipulirati tom samosvjesnom ženom koja je znala što hoće. A htjela je biti u Hitlerovoj blizini. A ni Führer nije bio ravnodušan prema njoj tako da su čak flertovali i očijukali kad je Goebbels bio s njima u sobi. Prema mnogim svjedočenjima ona je zapravo maštala o intimnoj vezi s Hitlerom.

Magda und Joseph Goebbels mit ihren Kindern

- Patim. Magda se u blizini šefa ne ponaša kao dama. Strah me da ne mogu biti posve siguran u njezinu vjernost - pisao je. Prema dokumentima koje je ostavio za sobom, jasno je da je Goebbels sumnjao da ga Magda vara s Führerom. Jednu večer u njihovom domu, kad ih je Hitler pozvao na večeru, opisao je kao “strašnu, ljubomornu agoniju”.

Malo je vjerojatno da su proračunata i tašta Magda i Hitler bili ljubavnici, ali su zasigurno bili veoma bliski. Moguće je i da je Magda pristala na brak s Goebbelsom samo kako bi ostala blizu Hitleru. 

Razvod Goebbelsa je spriječio Führer

Unatoč tome što su djelovali skladno i imali šestero djece brak između Magde i Goebbelsa je bio loš. Ona mu je doduše omogućila ono čemu je on godinama težio. Bogatstvo i socijalni status.

Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Tochter

Goebbels je imao mnoštvo ljubavnica, ali najveću opasnost za njegov brak predstavljala je 22-godišnja glumica Lida Baarova, u koju se zaljubio. Goebbels je zaveo češku ljepoticu na svojoj jahti uz mjesečinu, a u iduće dvije godine postao je posve zanesen njome. Do jeseni 1938. godine, brak Goebbelsa i Magde bio je pred raspadom. Međutim, Hitler je inzistirao da par ostane u braku, ponajviše zato što je njemu trebalo da Magda ostane ugledna. Ako se razvede po drugi put, krenut će glasine o njoj i Führeru.

Neposredno pred slom nacističke Njemačke Magda i Joseph sa svoje šestero djece našli su se u tzv. Führerbunkeru u Berlinu. Shvativši da će njezin voljeni Führer počiniti samoubojstvo fanatična nacistkinja Magda Goebbels donosi odluku - bez nacionalsocijalizma nema života ni njoj ni njenoj djeci. 

Smrt cijele obitelji

Iako su je mnogi od monstruozne ideje pokušali odgovoriti, ona nije odustajala od svoje zamisli. Svijet koji dolazi nakon Führera i nacionalsocijalizma za nju nije bio dostojan življenja

- Za moju djecu u Njemačkoj kakva će postati nakon rata nema mjesta - bila je odlučna.

Djecu je najprije počešljala i obukla ih u bijele pidžame i stavila ih u krevet. Liječnik ih je zatim uspavao morfijem, a zatim im je Magda uz pomoć liječnika jednom po jednom u ustima zdrobila smrtonosne kapsule s cijanidom. Nakon što su ubili djecu, Goebbels i Magda izašli su iz Führerbunkera. Jedan časnik SS-a je kasnije rekao da su se oboje otrovali, a da je onda na njih pucao drugi časnik. Jedan raniji izvještaj je naveo da su izrešetani iz strojnice po vlastitim zahtjevu. Jedan izvještaj čak navodi da je Joseph prvo ubio Magdu, a onda i sebe. Ova teorija predstavljena je u hit-filmu Hitler: Konačni pad. 

Vojnici su zapalili njihova tijela, no zbog nedostatka goriva ona nisu potpuno izgorjela, pa su skrivena u plitkom krateru od granate pokraj bunkera.

Sovjeti su kasnije identificirali i ekshumirali tijela Josepha i Magde te njihovo šestero djece i odnijeli su ih u Magdeburg. Konačno su po sovjetskoj naredbi 1970. godine svi ti ostaci ponovno spaljeni i bačeni u rijeku Elbu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti