News

Komentari 83

Svoju Covid potvrdu 'nosit' ćemo u mobitelu, jednako tako i potvrde za djecu iz obitelji

Svoju Covid potvrdu 'nosit' ćemo u mobitelu, jednako tako i potvrde za djecu iz obitelji

U AKD-u, koji radi na Covid aplikaciji kažu da su u procesu njene nadogradnje, tako da Covid potvrdu nećemo morati imati na papiru, ili u mobitelu u PDF formatu. Skinut ćemo aplikaciju za 'Covid-novčanik'

Po svemu sudeći, iz džepa ćemo sve češće morati na svjetlo dana vaditi Covid-potvrdu, tko ju bude imao. Bez nje se od jeseni, moguće, neće moći ni u šoping centar, kao ni na neka druga mjesta, a posebno ne na javna događanja u zatvorenom. 

U AKD-u doznajemo da stoga rade na nadogradnji Covid aplikacije, na način da u mobitelu ubuduće možemo imati pohranjenu svoju Covid-potvrdu, ali i, primjerice, potvrdu djeteta, ili djece. 

Već sad preko aplikacije organizatori događanja, primjerice svadbi i drugih manifestacija, mogu provjeravati Covid potvrde sudionika. To je, primjerice, bio slučaj na zagrebačkom Gay Prideu, na kojem su mogli sudjelovati samo oni s Covid potvrdama.

Prema novim pravilima Stožera, javna okupljanja mogu imati više od sto sudionika samo ako svi imaju Covid potvrdu, a na svadbi, primjerice, uz isti uvjet može biti više od 30 gostiju. U protivnom, svadbe i ostala događanja su ograničeni ne samo brojem sudionika nego i vremenom održavanja - moraju završiti do ponoći. Ako svi imaju potvrdu, ograničenja nema, može se "feštati" do zore. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Osim toga, nova odluka kaže i da maske više nisu potrebne tamo gdje svi imaju Covid potvrdu pa će na takvim događanjima sve nalikovati vremenima prije nego što smo za koronu uopće znali. 

Koncerti, kino predstave i slično - mjesta na koja se dolazi s ulaznicom općenito - moraju zadovoljiti druga pravila. Nema ograničenja broja posjetitelja/gledatelja ako za svakog od njih ima najmanje četiri kvadrata prostora. Pritom, morali bi i sjediti. Hoće li to tako izgledati i u praksi, trebali bi kontrolirati organizatori, a pojačane će biti i službene kontrole. 

Najčitaniji članci