Obavijesti

News

Komentari 83

Svoju Covid potvrdu 'nosit' ćemo u mobitelu, jednako tako i potvrde za djecu iz obitelji

Svoju Covid potvrdu 'nosit' ćemo u mobitelu, jednako tako i potvrde za djecu iz obitelji

U AKD-u, koji radi na Covid aplikaciji kažu da su u procesu njene nadogradnje, tako da Covid potvrdu nećemo morati imati na papiru, ili u mobitelu u PDF formatu. Skinut ćemo aplikaciju za 'Covid-novčanik'

Po svemu sudeći, iz džepa ćemo sve češće morati na svjetlo dana vaditi Covid-potvrdu, tko ju bude imao. Bez nje se od jeseni, moguće, neće moći ni u šoping centar, kao ni na neka druga mjesta, a posebno ne na javna događanja u zatvorenom. 

U AKD-u doznajemo da stoga rade na nadogradnji Covid aplikacije, na način da u mobitelu ubuduće možemo imati pohranjenu svoju Covid-potvrdu, ali i, primjerice, potvrdu djeteta, ili djece. 

Već sad preko aplikacije organizatori događanja, primjerice svadbi i drugih manifestacija, mogu provjeravati Covid potvrde sudionika. To je, primjerice, bio slučaj na zagrebačkom Gay Prideu, na kojem su mogli sudjelovati samo oni s Covid potvrdama.

Prema novim pravilima Stožera, javna okupljanja mogu imati više od sto sudionika samo ako svi imaju Covid potvrdu, a na svadbi, primjerice, uz isti uvjet može biti više od 30 gostiju. U protivnom, svadbe i ostala događanja su ograničeni ne samo brojem sudionika nego i vremenom održavanja - moraju završiti do ponoći. Ako svi imaju potvrdu, ograničenja nema, može se "feštati" do zore. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Osim toga, nova odluka kaže i da maske više nisu potrebne tamo gdje svi imaju Covid potvrdu pa će na takvim događanjima sve nalikovati vremenima prije nego što smo za koronu uopće znali. 

Covid dozvola na sedam mjeseci napokon i onima koji su dobili jednu dozu, i koji su preboljeli
Covid dozvola na sedam mjeseci napokon i onima koji su dobili jednu dozu, i koji su preboljeli

Koncerti, kino predstave i slično - mjesta na koja se dolazi s ulaznicom općenito - moraju zadovoljiti druga pravila. Nema ograničenja broja posjetitelja/gledatelja ako za svakog od njih ima najmanje četiri kvadrata prostora. Pritom, morali bi i sjediti. Hoće li to tako izgledati i u praksi, trebali bi kontrolirati organizatori, a pojačane će biti i službene kontrole.