Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Svoju smrt predvidio je čak 10 godina ranije, i to točno u dan

Na današnji dan rođen je Winston Churchill, jedan od najvećih državnika u povijesti. On je 10 godina prije smrti prijateljima rekao da će preminuti istog datuma kada i njegov otac. Bio je u pravu...

Churchill's Scientists exhibition - London
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL
31 komentara

Unuka Winstona Churchilla, britanskog premijera tijekom Drugog svjetskog rata, otkrila je kako je njezin djed godinama ranije predvidio vlastitu smrt. Čak 10 godina prije smrti Churchill je prijateljima rekao kako će preminuti istog datuma kada i njegov otac, odnosno 24. siječnja

Foto: Wikipedia

Kada se razbolio, obitelj i prijatelji Winston Churchilla dobro su zapamtili njegovu prognozu te dali naputak Buckinghamskoj palači da još ne planira njegov državnički pogreb.

- Na njegov 90. rođendan, 30. studenog 1964., za stolom oko kojeg smo se okupili kružila je neizrečena misao da će umrijeti već toga dana. Šest tjedana kasnije doživio je jak moždani udar te je u vrlo lošem stanju ostao ležati u krevetu. Često je zvala kraljičina tajnica da pita za njegovo stanje kako bi znali pripremiti sprovod. On sam pojasnio je kako će na posljednji počinak nakon što istog dana pitaju za njegovo zdravlje - ispričala je Celia Sandys

Foto: Wikipedia

- Tog jutra, 24. siječnja 1965., svi smo se okupili oko njegovog kreveta kako bi se oprostili. Otišao je neprimjetno i smireno prema svojem stvoritelju. Nevjerojatno, ali stvarno - kazala je Celia, autorica knjige 'Potjera za Churchillom: Putovanja s Winstonom Churchillom' na festivalu povijesti u britanskom Wiltshireu. 

Churchill's Scientists exhibition - London | Autor: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Život počinje u 65-oj godini

Jedan od najvećih državnika u britanskoj povijesti Winston Churchill postao je prvi put britanski premijer u dobi od 65 godina, 1940. godine,  Neki u toj dobi odlaze u mirovinu, a Churchill je tek došao u pravom smislu na vlast.

Radilo se, naime, o prilično neobičnoj situaciji jer je Churchill prethodnih desetak godina bio izvan visoke politike. Unatoč tome što je do 1929. bio na mnogim ministarskim dužnostima, uključujući onu ministra financija, ministra unutarnjih poslova i
ministra obrane, tijekom gotovo čitavih 1930-ih godina nije bio član kabineta. Često je to njegovo desetogodišnje razdoblje
nazivano i „godinama divljine“.

Foto: Wikipedia

Britanac koji je svom narodu 1940. godine rekao da mu može ponuditi samo "krv, znoj i suze" uporno je odbijao priznati predaju ili neku vrstu kompromisnog mira sa nacistima. Na taj način je zapravo pomogao britanskom narodu podignuti moral i nastaviti borbu do konačne pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Alkohol se pio po cijele dane

Churchill je jednom prilikom otvoreno priznao da se uvijek oslanjao na alkohol. Čaša viskija uvijek mu je stajala na stolu, a pio je brendi i šampanjac za ručak i večeru. 

Njegov uobičajeni radni dan počinjao je ispijanjem viskija sa sodom odmah nakon doručka. Za ručak je najčešće pio šampanjac, a onda opet viski sa sodom. A za večerom, koja je obično bila oko 20 sati, bilo je alkoholnih pića svih vrsta, no najviše šampanjca. Najpoznatiji britanski premijer svih vremena je za vrijeme dugih noćnih radnih sati u kojima je, među ostalim, nastajala njegova legendarna povijesno-literarna uspješnica “Drugi svjetski rat” također imao bocu šampanjca kraj sebe.

Fasciniran islamskom kulturom

Churchill je jedno vrijeme bio toliko očaran islamom i Orijentom da je u svojim tridesetim godinama navodno razmišljao da postane musliman. U pismu iz 1907. godine njegova šogorica ga je molila da ne prelazi na islam i da se bori protiv te svoje želje.

- Molim te nemoj prijeći na islam. Primijetila sam po tvom ponašanju da imaš tendenciju orijentalizacije, nešto slično kao 'Paša tendenciju', stvarno sam primijetila!. Nemoj to raditi... - pisalo je u pismu. 

Foto: Wikipedia

Povjesničar Warren Dockter smatra da Churchill zapravo nikad nije ozbiljno razmišljao o prelasku na islam jer je u to vrijeme bio ateist. Ipak, priznao je da je jedna od najpoznatijih Britanaca na svijetu bio fasciniran islamskom kulturom. Churchill je, naime, jedno vrijeme služio kao vojni časnik u Sudanu i zaista je bio oduševljen islamskom kulturom. Znao je oblačiti arapsku odjeću, a entuzijazam prema Orijentu dijelio je sa prijateljem Wilfridom Bluntom

Povjesničar Dockter smatra da Churchillova obitelj nije trebala brinuti zbog tih njegovih interesa

- Brinuli su zato što je Churchill trebao ići na veliku turneju po Africi, a znali su da će vidjeti svog prijatelja Wilfrida, koji je bio 'slavni arabist', anti-imperijalist i pjesnik. Iako su on i Churchill bili prijatelji koji se se oblačili u arapsku nošnju radi Bluntovih ekscentričnih zabava, teško da su se slagali! - mišljenja je Dockter

Churchill je 1940. godine, u vrijeme dok je vodio rat protiv nacističke Njemačke, da podršku da se izgradi ono što je postalo poznato kao London Central Mosque (Centralna džamija u Londonu). Tom prilikom je dao 100.000 funti za njenu izgradnju, u nadi da će dobiti podršku muslimanskih zemalja u ratu. 

Godinu dana kasnije, izjavio je u Donjem domu britanskog parlamenta: Mnogi naši prijatelji u muslimanskim zemljama izrazili zadovoljstvo za ovaj poklon.

Skandalozna majka

Churchillova majka Jennie Jerome bila je Amerikanka i potjecala je iz jedne od najbogatijih američkih obitelji. Njezin otac Leonard Jerome imao je nadimak Kralj Wall Streeta i zaradio je velike novce trgujući dionicama na burzi u New Yorku. Živjeli su u palači nazvanoj Jerome Mansion bila je jedna od najraskošnijih građevina u čitavoj Americi. Imala je nevjerojatnu kazališnu dvoranu za 600 ljudi, te zlatno-bijelu dvoranu za balove u kojoj su se nalazile fontane iz kojih su tekli šampanjac i kolonjska vodica.

Foto: Wikipedia

Jennie je bila jedna od četiri sestre i slovila za jednu od najljepših žena svog vremena. Sa 20 godina se udala za pet godina starijeg britanskog lorda Randolpha Churchilla.  To je bio vrlo prikladan brak, jer je ona bila silno bogata, a on potomak jedne od najuglednijih plemićkih obitelji u Britaniji.

U braku su rođena dva sina, stariji Winston i mlađi John. 

Postala je ugledna članica britanskog najvišeg društva a imala je niz ljubavnika. Jedan od njih je bio i princ Edwarda VII. koji je poslije smrti majke postao kralj. Ona je opisivana kao zadivljujuća žena, neodoljivog izgleda ali i ponašanja.

Nakon suprugove smrti udala se za mnogo mlađeg gardijskog časnika koji je bio iste dobi kao njen sin Winston. No taj brak nije uspio pa se udala i po treći put  i to za kolonijalnog službenika koji je od sina Winstona bio mlađi čak tri godine.

Veliki govornik i književnik

Svoju popularnost i podršku britanskog naroda, ali i kolega političara Winston Churchill velikom dijelom duguje i svojim obraćanjima naciji u vrijeme nacističke opasnosti.

Churchillov bezvremenski recept: “Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo”. 

U sudbonosnim trenucima kada je Velika Britanija sama stajala nasuprot nacističkoj Njemačkoj Churchillove riječi zadivile su čitav svijet: "... Nikada nećemo malaksati ni popustiti. Ići ćemo do kraja ma kakva cijena bila; borit ćemo se na plažama; borit ćemo se na poljima i na ulicama; borit ćemo se u brdima; nikada se nećemo predati."

Foto: Wikipedia

Osvojio je 1953. Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest.

Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca koji je jednom prilikom iznio zanimljivu tezu o ljevici i desnici u politici

- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message