Obavijesti

News

Komentari 107

Tajanstveni milijunaš gradi golf terene, kći mu ljubi Tedeschija

Tajanstveni milijunaš gradi golf terene, kći mu ljubi Tedeschija
1

Golf-tereni će uništiti otok? Ekoaktivisti i stanovnici Lošinja i Cresa ogorčeni su projektom. Boje se da će desalinizacija zbog navodnjavanja terena uništiti okoliš

VIDEO

Mihajlo Perenčević je hrvatski tajkun koji je biznis razgranao iz Rusije, preko Londona, sve do Los Angelesa, a sad se vraća i poslovima u domovini. Kako je tjednik Express već ranije pisao, u Rusiji je gradio naftovode, bivši predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao ga je i Ordenom prijateljstva, a na pomolu je novi projekt - golf-igralište koje bi Perenčević, kako se neslužbeno saznaje, trebao graditi u suradnji s lošinjskim turističkim divom Jadrankom.

Za Perenčevića je javnost saznala nakon što je sa suradnicima, ruskom braćom Aleksejem i Dmitrijem Ananievom, preuzeo Jadranku, ali i time što je navodno platio let privatnim zrakoplovom nekadašnjem ministru obrane Anti Kotromanoviću. Bivši ministar je zbog toga trebao platiti i kaznu od 30.000 kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ruski investitori platili let od 28.500 kuna Kotromanoviću?
Ruski investitori platili let od 28.500 kuna Kotromanoviću?

Braća Ananiev su nekadašnji vlasnici banke Promsvjaz, koju je krajem prošle godine preuzela ruska središnja banka zbog problema s naplatom kredita. Njih dvojica su 2013. preko fonda Promsvjaz preuzeli većinski paket dionica lošinjske Jadranka grupe. Iako Perenčević već dulje djeluje u hrvatskim poslovnim vodama, ovaj je projekt podignuo veliku pobunu u lokalnoj zajednici.

Naime, iako plan izmjene prostornog plana ima podršku županijske skupštine, aktivisti upozoravaju na brojne probleme.

- Znate li koliko vode guta ta zelena travica na kojoj će se igrati? Toliko da igralište s 18 rupa može napajati gradić od 20.000 stanovnika. Otkud će ta voda doći? Vransko jezero se ne smije dirati niti pod razno, pa je odgovor desalinizacija, skup i štetan proces čiji je nusprodukt rasol, koji se onda ispušta u more i čini ekocid u moru - rekao nam je izvor s iskustvom u ekologiji koji je htio ostati anoniman.

Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, poručio je kako je vrijeme javne rasprave prošlo i da će sve komentirati tek nakon izglasavanja. No prema materijalima ustupljenima redakciji Expressa, čini se da je projektna dokumentacija duboko kompromitirana.

Osim što je, prema tim dopisima, planirano golf-igralište prekršilo kriterij maksimalne veličine, studija utjecaja na okoliš nije odgovorila na brojna pitanja. Najveće je navodnjavanje tih terena i desalinizacija, kojom se studija uopće ne bavi. Prema tvrdnjama naših sugovornika, nusprodukti desalinizacije mogu utjecati na okoliš i desetak kilometara udaljen od postrojenja.

- Jako je zanimljivo da je župan 30. studenog objavio materijale za sjednicu, a tamo nije bilo suglasnosti Ministarstva graditeljstva. Tek 5. prosinca dobivaju suglasnost ministarstva i onda je stavljaju u postojeće materijale. Kako su znali da će je dobiti - rekao je u razgovoru za Express lošinjski poduzetnik Arsen Mujagić.

Europarlamentarac Davor Škrlec je izjavio:

- U nekim mediteranskim zemljama ima golf-terena, ali je upitna njihova održivost. Veliki su problemi s vodom. Točnije, desalinizacijom te gdje će na kraju čak i ta slatka voda na kraškom terenu završiti. Ista priča kao sa Srđem. Nemojte zaboraviti da je iza plana Ombla zapravo bilo dovođenje dovoljne količine vode za golf-terene - kaže Škrlec.

Šef Jadranka hotela Sanjin Šolić tvrdi kako nema elitnog turizma bez aerodroma i golf-terena, ali na takve tvrdnje Škrlec oštro odgovara:

- To su gluposti, ne treba nam golf-teren u osjetljivom ekosustavu na otoku. Osim toga, to nije temelj elitnog turizma. Trend turističkog tržišta EU je upravo suprotno - traže netaknutu prirodu, a ne devastaciju.

Tko je Nika Perenčević? Nakon razvoda ljubi Tedeschija juniora
Tko je Nika Perenčević? Nakon razvoda ljubi Tedeschija juniora

Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, kaže da je njegova županija najjača u poštovanju zakona i da će on napraviti sve što može da Vransko jezero ostane zaštićeno. Jurjako nam je također rekao da je projekt umanjen s obzirom na to kakav je trebao biti. Prvotni projekt je predvidio 3000 ležaja, ali je promijenjen u 'samo' 800 ležaja.

Ekološki aktivisti, ali i stanovnici tog područja, takve isprike smatraju tek mazanjem očiju zbog bezobzirne zarade.

Inače, Perenčevićeva kći Nika (40) od nedavno je u vezi sa 17 godina mlađim sinom Emila Tedeschija.

>>> Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Expressa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa