Obavijesti

News

Komentari 41

Tajna koju su čuvali godinama: Tinejdžer je pucao na kraljicu!

Tajna koju su čuvali godinama: Tinejdžer je pucao na kraljicu!
1

Kraljica je 1981. godine posjetila Novi Zeland. Christopher Lewis (17) je pucao na nju dok je izlazila iz vozila. Sve je zataškano kako se država ne bi osramotila...

VIDEO

Christopher Lewis (17) pucao je u britansku kraljicu Elizabetu II. u Dunedinu 1981. godine. Tek je sada potvrđeno da je tinejdžer pokušao ubiti kraljicu tijekom njezinog posjeta Novom Zelandu. Cijeli je slučaj zataškan kako ne bi ugrozio druge posjete kraljice. Dokumenti koje je sada objavila tajna služba Novog Zelanda pokazuju da je mladić pucao na kraljicu dok je izlazila iz automobila na putu prema znanstvenom sajmu 14. listopada. 

- Lewis je pokušao ubiti kraljicu, ali nije imao adekvatno mjesto niti pušku koja bi mogla dosegnuti metu - piše u izvješću iz 1997. godine koje je objavljeno u veljači i u četvrtak dostavljenom Reutersu.

Lewisa su opisali kao "poremećenog mladića" i nisu ga optužili za pokušaj ubojstva niti za izdaju, a sve je zataškao kako bi se spriječilo sramoćenje zemlje koja je upriličila dolazak kraljice kao i eventualno ugrožavanje drugih kraljičinih tura. Mladića su optužili za nezakonito posjedovanje oružja.

Svjedok je rekao da je čuo glasan prasak dok je kraljica izlazila iz svojeg Rolls Roycea. Policija ih je uvjeravala da je prasak došao od automobila ili da je pao znak. Istraga je bila tajna i tada nije došla do medija.

Metak je kraljicu promašio i Lewis je odmah uhićen. Lewisa su pomno pratili 1986. godine kada je kraljica opet posjetila Novi Zeland.

Tvrdio da je htio prestrašiti kraljicu

Christopher Lewis je tvrdio da nikada nije planirao ubiti Elizabetu II. Rekao je da ju je samo htio prestrašiti kako bi ju upozorio na bitne probleme na Novom Zelandu.

Lewis je s prijateljima osnovao grupu koja je trebala "izazivati" moćnike. Lewis je osuđen na tri godine zatvora, a zadnju godinu je proveo na psihijatriji. Dok je bio u bolnici napao je zaštitara i prislonio mu nož na vrat, ali je brzo razoružan. Navodno je tada planirao ubojstvo princa Charlesa. Kad su ga pustili počinio je nekoliko provala.

Godine 1995. tajno su ga preselili na Otok Great Barrier jer su se vlasti bojale za kraljicu koja je tada dolazila na sastanak u Auckland. Godine 1997. Lewis je pronađen mrtav u zatvoru. Njegova majka je tada rekla da je njezin sin imao mentalni poremećaj koji nije liječen te da liječnici nisu pravilno dijagnosticirali njegovo stanje.

Lewis je počinio nekoliko zločina tijekom mladosti. Tako je provalio u trgovinu s oružjem dok je imao 17 i ukrao nekoliko komada oružja. On i prijatelj su provalili u poštu i ukrali novac. 1981. je priznao 19 zločina uključujući provale i palež, piše Mirror. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.