Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
178 komentara

Tajna vile od 310 milijuna kn: Tu se Tito skrivao od ubojica...

Ponude za nekretnine će se primati do kraja ožujka 2018. godine. Od prodaje svih nekretnina hrvatskoj bi trebalo pripasti 23,5 posto iznosa: 127 mil. kuna od stanova u New Yorku, Tokiju i Bonnu...

Photos of 854 5th Ave for broker Tristan Harper of Douglas Elliman
Foto: Gamut Photos Inc.
178 komentara

Dok se hrvatsko društvo dijeli oko političke i ideološke Titove ostavštine, a najviše oko ulica i trgova s njegovim imenom, u New Yorku se prodaju vile i apartmani koji su pripadali bivšoj državi, i u kojima je Tito boravio za posjeta SAD-u.

Hrvatska očekuje najmanje 127 milijuna kuna (preciznije 18 milijuna dolara) od prodaje svih zgrada veleposlanstava i rezidencija u New Yorku, Tokiju, Bonnu i Bernu koje je nekad koristila diplomacija bivše Jugoslavije, a sad većinu njih koristi Srbija.

U Ministarstvu vanjskih poslova su nam potvrdili da se i dalje prodaju nekretnine “sukladno dogovoru svih država sljednica sa sastanaka Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ. U New Yorku se nalaze dvije takve naskuplje nekretnine: derutni stan na Park aveniji u New Yorku, procijenjen na 15 milijuna dolara, a znatno luksuznije (i neusporedivo očuvanije) izgleda interijer vile u srcu Manhattana, vrijedne 50 milijuna dolara (oko 310 milijuna kuna).

Ovih dana došli smo do vile na popularnoj Petoj Aveniji, mitskoj adresi najpoznatijih američkih milijunaša. I ta je vila nekoć pripadala unuci tajkuna Cornelijusa Vanderbilda koju je ona kupila davne 1925. godine.

Premda se do sada u hrvatskim medijima tvrdilo da je tu vilu Jugoslavija kupila 1946. ili 1947. godine za 300.000 dolara, taj podatak i nije posve točan. Kuću su, zapravo, kupili jugoslavenski iseljenici iz SAD-a i darovali tadašnjoj FNR Jugoslaviji. To je, naime, u jednom svom nedavnom medijskom istupu ustvrdio bivši novinar i jugo-konzul u New Yorku Ninoslav Kopač, pojasnivši da je u New Yorku u vrijeme rata postojao Jugoslavenski klub u kojem je bio aktivan član i  Nikola Tesla, ali i Bogdan Radica, veliki hrvatski intelektualac i publicist koji je 1943. godine bio prvi čovjek koji je pisao o Titu i partizanima kao o borcima protiv nacizma.

U vilu se ne može ući, ali smo dobili spektakularne fotografije njezina interijera, zbog kojeg ju je i New York Times proglasio je jednom od najljepših rezidencijalnih kuća preostalih na Manhattanu. Vilu su posljednji koristili srpski diplomati iz Misije Srbije pri UN-a, ima šest katova, 32 sobe, osam kupaona, mramorno stubište, dizajnirali su je arhitekti koji su gradili i veličanstveni kolodvor Grand Central... Tristan Harper, američki trgovac nekretninama koji u ime agencije Douglas Elliman prodaje vilu, je najpoznatiji i najugledniji njujorški trgovac nekretninama, a vila na Manhattanu mu je najjača roba koju nudi.

Za 24sata je pojasnio da je u cijenu uključen sav namještaj i slike. Vila odiše sigurnošću, dodaje te ima neprobojne prozore koji gledaju na Central Park.

Tito je je upravo tamo našao skrovište kada su četnički emigranti pokušali izvesti atentat na njega u Waldorf Astoriji 1963. godine...Ova je kuća jedna od zadnjih iz tog doba New Yorka te tko je kupi posjedovati će djelić starog New Yorka. Harper nije htio otkriti pojedinosti o potencijalnim kupcima, no doznajemo da vila trenutno ima 6 zainteresiranih strana koji su izuzetno visoke platežne moći.     

Od prodaje vile Hrvatska dobija 23,5 posto, odnosno oko 73 milijuna kuna.

Ponude čekamo do ožujka 2018.

Ponude za nekretnine će se primati do kraja ožujka 2018. godine, rekli su nam u Ministarstvu vanjskih poslova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message