News

Komentari 18

Tajne podzemnog bunkera ispod Bijele kuće: Dizalo s nekoliko vrata i biometrijski podaci...

Tajne podzemnog bunkera ispod Bijele kuće: Dizalo s nekoliko vrata i biometrijski podaci...

Predsjednički operativni centar za izvanredne situacije zapravo je građevina slična bunkeru koja se nalazi ispod istočnog krila Bijele kuće i služi kao sklonište i komunikacijski centar u slučaju nužde...

Donald Trump je zbog nereda ispred Bijele kuće u petak otišao u podzemni bunker. Tamo ga je odvela njega služba, zabrinuta za dobrobit njega i cijele obitelji. Tamo je prenoćio, a postoji mogućnost da, ukoliko se neredi nastave, bude tamo i nekoliko dana. 

Predsjednički operativni centar za izvanredne situacije zapravo je građevina slična bunkeru koja se nalazi ispod istočnog krila Bijele kuće i služi kao sklonište i komunikacijski centar u slučaju nužde. 

Pogledajte video:

Osim Donalda Trumpa koji se u operativni centar sakrio od nereda ispred Bijele kuće, poznato je samo kako je tamo bio i predsjednik George Bush u popodnevnim satima 11. rujna 2001. godina i tamo održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost. Upravo prema fotografijama koje je Državni arhiv SAD-a objavio naknadno, a koje su snimljene tijekom tog sastanka može se vidjeti kako je tadaizgledala  jedna od prostorija - soba za sastanke. Sve ostalo što se nalazi u centru je tajno, a čak se ne može sa sigurnošću tvrditi gdje se točno nalazi. 

On je sagrađen još tijekom Drugog svjetskog rata. Tijekom 1942. godine počelo se graditi istočno krilo ispod kojeg se operativni centar i nalazi. Ono je namijenjeno za prvu damu i njezino osoblje. No, istočno krilo se tada gradilo i kako bi se sakrila gradnja bunkera koji je danas poznat kao Predsjednički operativni centar. 

Tadašnji predsjednik Franklin Delano Roosevelt dao je sagraditi operativni centar koji će omogućiti predsjedniku sigurno mjesto za sastanke. Iako su lokacija i što se sve nalazi u operativnom centru tajni, zna se da je bio sagrađen kao sklonište od nuklearnog udara. No, ulaz u operativni centar je iznimno zaštićen - do njega vodi dizalo koje se nalazi iza nekoliko vrata koje nalikuju na vrata sefa, a "ključ" za njih su biometrijski podaci. 

Cijela konstrukcija centra i Bijele kuće poboljšana je 1950.-ih godina dok je predsjednik bio Harry Truman. Bijela kuća sagrađena je 1800. godine, a kada je Truman došao na vlast bila je u ruševnom stanju. Truman je dvije godine svoje administracije živio u u kući preko puta, poznatoj po imenu Blaire House. Tek 1952. godine se zajedno s obitelji uselio u Bijelu kuću za čiju je restauraciju potrošeno čak 56 milijuna dolara. 

Još jedna "tajna" stvar nastala je u Bijeloj kući tijekom Trumanove administracije, a to su podzemni tuneli koji su povezali istočno i zapadno krilo te vodili do skloništa. No, još jedan "tajni" tunel napravljen je 1987. godine tijekom Reaganove administracije kao zaštita od terorističkih napada. Predsjednik je u njega mogao ući iz Ovalnog ureda pritiskom na ploču na zidu. Tamo bi se otvorio tajni prolaz odakle bi se predsjednik stepenicama spustio na sigurno. 

Postoji i tunel koji vodi od Bijele kuće do Riznice, susjedne kuće. Taj tunel napravljen je tijekom Rooseveltove administracije i služio je kao sklonište od zračnih napada. Iako postoje glasine da postoji još tunela, koji od Bijele kuće vode do drugih institucija kao što su Camp David ili Pentagon, one nikada nisu potvrđene. 

Kako javlja Sun, novi podaci pokazuju kako postoji još jedna "tajna" ispod Bijele kuće, a to je "mega-bunker". On je sagrađen ispod sjevernog travnjaka i to u vrijeme Obamine administracije. Navodno je dovoljno velik da u njega stanu predsjednik, njegova obitelj i svi članovi osoblja, a u njemu mogu biti - koliko god trebaju jer je sagrađen za scenarij "sudnjeg dana". 

Najčitaniji članci