News

Komentari 22

Tajnica ministrice udaljena iz službe do isteka pritvora. Za to vrijeme primat će 7400 kuna!

Tajnica ministrice udaljena iz službe do isteka pritvora. Za to vrijeme primat će 7400 kuna!

Kao tajnica kabineta ministrice poljoprivrede mjesečno je primala 12.277 kuna plaće, a dok je u istražnom zatvoru ima pravo na naknadu od 60 posto plaće.

Tajnica kabineta ministrice poljoprivrede Ružica Njavro temeljem zakona udaljena je iz službe i to do isteka jednomjesečnog istražnog zatvora koji joj je kao i Josipi Rimac određen u sklopu Uskokova istrage. Njavro u tom vremenu ipak neće ostati bez prihoda. Naime, zakonom je pripisano da za vrijeme udaljenja iz službe, službeniku pripada naknada plaće. U slučaju Njavro ta naknada iznosi 60 posto plaće. 

Pogledajte video: Sumnjiči ih se za mito, a imaju pravo na povlastice

Njavro je kao tajnica kabineta ministrice mjesečno primala 12.277 kuna plaće. Tako će za vrijeme dok je u istražnom zatvoru primiti 7.366 kuna. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je Njavro podnijela ostavku na mjestu članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Za te funkcije je primala još oko 2600 kuna mjesečno. 

Vlada je odmah nakon privođenja, ekspresno razriješila Josipu Rimac s mjesta državne tajnice Ministarstva uprave i Anu Mandac s mjesta pomoćnice ministrica gospodarstva. Samo jedinim potezom obije imaju mogućnost osigurati si da i dalje imaju sigurne prihode na račun poreznih obveznika.

Rimac i Mandac trebaju samo podnijeti zahtjev kako bi kao dužnosnice konzumirale pravo na šest mjeseci pune i šest mjeseci polovice plaće koje su na mjestima s kojih su razriješene, primale. Prema imovinskim karticama bivša državna tajnica mjesečno je na račun prima 14.682 kune, a bivša pomoćnica ministra 13.296 kuna.

Odluče li se poslati zahtjev njihove naknade u godinu dana porezne obveznike koštat će 402.201 kunu, jer se na njih dodaju porezi, prirezi i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. S doprinosima i porezima za Rimac bi trebali izdvojiti 202.023 kune, a za Mandac 200.178 kuna.