Obavijesti

News

Komentari 232

'Zvala me Josipa Rimac i tražila da korisniku damo potporu za stoku. A taj čovjek nema stoke'

'Zvala me Josipa Rimac i tražila da korisniku damo potporu za stoku. A taj čovjek nema stoke'
1

Istražitelji su Rimac uhvatili u “nedjelima” koje je odradila samo zadnjih šest mjeseci, a u te svoje aktivnosti za koje je, prema istražiteljima, uzimala mito, uvukla je i cijeli vrh države...

VIDEO

Zvala me je Josipa Rimac i pitala zašto nije jedan korisnik dobio potpore. Pa rekla sam da smo sve provjerili i utvrdili da on nema stoke, pa ne može ni dobiti potpore. I to je sve.Nismo mi imali nikakve natječaje za energetiku niti raspisujemo natječaje za potpore.
Rekla nam je to Matilda Copić, šefica Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

video vijesti 01-06 01:17

Preko te agencije idu milijarde kuna iz europskih fondova za potpore hrvatskoj poljoprivredi.

Copić tvrdi da ne zna za kojeg je poduzetnika zvala, a prema Uskoku, Copić je samo rekla Rimac da zove šeficu šibenske podružnice. Nakon što je uhićena Josipa Rimac, curi sve više podataka o tome koliko je ona razvila svoju mrežu utjecaja. Zvala je i za poljoprivredne potpore, sređivala dozvole za vjetroelektrane, mijenjala pravila za zakup šumskog zemljišta, zvala ministra državne imovine da pomogne investitoru.

Treba napomenuti da su istražitelji Rimac uhvatili u “nedjelima” koje je odradila samo zadnjih šest mjeseci. Na mjestu državne tajnice u Ministarstvu državne uprave Rimac je još od ljeta 2017.! A u te svoje aktivnosti za koje je, prema istražiteljima, uzimala mito, uvukla je i cijeli vrh države.

Lijepa Josipa i život na visokoj nozi: Sad znamo otkud joj lova
Lijepa Josipa i život na visokoj nozi: Sad znamo otkud joj lova

Primjerice, Uskok će kao svjedokinju ispitati i Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda premijera i jednu od njegovih najbližih suradnika. Također će ispitati i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković te državnog tajnika Tugomira Majdaka. Zašto? Pa zato što je Rimac preko tajnice kabineta Vučković, Ružice Njavro, sređivala izmjenu uredbe o poljoprivrednom zemljištu koje je pogodovalo tvrtkama Josipa Ravlića i Ante Sladića.

Ta uredba je i ovoga trenutka u javnoj raspravi, a Ministarstvo poljoprivrede nam je odgovorilo da ostaje u javnoj raspravi. A namjerno je napravljena loše kako bi se kroz primjedbe pogurao interes privatnih vlasnika tvrtki koji bi dobili više poticaja.

Dokaz za to je snimljeni razgovor u kojem Rimac prenosi Sladiću da je Njavro sve pokrenula i “kontaktirala Tenu da sve pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima”. Radi se o Teni Mišetić, a ona će pred istražiteljima morati objasniti je li znala da je uredba ciljano manjkava ili je bila obmanuta. Ali to dobro pokazuje modus operandi. Za promjenu te uredbe unaprijed je dobila novac, a 10.000 eura je proslijedila Njavro.

- Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sad ti je poslao da imaš za Uskrs - snimili su istražitelji Rimac.

Ali ta uredba je samo primjer. Josipa Rimac se u Ministarstvu uprave trebala baviti racionalizacijom javne uprave, vodila je spajanje ureda državne uprave, trebala je raditi na tome kako smanjiti broj općina. A što je najveći apsurd, Vlada ju je imenovala u skupinu koja je trebala raditi na Zakonu o sprečavanju sukoba interesa! I od toga su odustali tek nakon kritika javnosti. Dakle, ta žena je trebala rješavati problem korupcije kod dužnosnika te smisliti rješenja za bolju javnu upravu.

- Treba zaraditi i sve isfinancirati. Na poslu mi je dobro. Stignem i dodatno raditi i zaraditi - snimili su istražitelji njezin razgovor s jednim poduzetnikom.

Ispovijest tvorca 'besplatnih vrata': USKOK nam je pretresao cijelu radionu, ali ne i račune
Ispovijest tvorca 'besplatnih vrata': USKOK nam  je pretresao cijelu radionu, ali ne i račune

S njim je komentirala kako je pomogla vjetroelektrani Krš-Pađene u vlasništvu tvrtke C.E.M.P. hercegovačkog poduzetnika Milenka Bašića, koji je također pod istragom. Sugovornik Rimac kaže: “Dok vjetar duva, ti puniš džepove”.

- Treba raditi. Netko kaže ne može se..., može se - poslužila se Rimac izričajem bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Za taj projekt Rimac je utjecala i na direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića te predsjednika uprave nezavisnog regulatora HERA-e Tomislava Jurekovića da dobiju mimo pravila suglasnosti i rješenja za projekt, a svi mi ćemo im plaćati povlaštenu cijenu.

Procjena je da ćemo platiti dvije milijarde kuna više. Ali takvo ponašanje nije razlog ministru energetike da pokrene proces smjene upravnog vijeća HERA-e, odgovorili su nam.

Vezano za pokretanje postupka predsjednika ili člana Upravnog vijeća, ističemo da je tek u slučaju ispunjenja uvjeta za razrješenje iz Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, Ministarstvo dužno predložiti pokretanje postupka, stoji u odgovoru Ćorićeva ministarstva.

Uvjeti koje se spominju u zakonu su i pravomoćna presuda, ali i teže povrede dužnosti, te obavljanje aktivnosti “koja bi mogla dovesti do sukoba interesa”.

Predsjednika upravnog vijeća Jurekovića se tereti da je na inzistiranje Rimac, sredio izdavanje tri rješenja kojima je C.E.M.P. dobio status povlaštenog proizvođača iako USKOK tvrdi da nije imao uvjete. Nije navedeno je li Jureković primio neki iznos, no jasno je da ga se tereti za ozbiljno pogodovanje.

Upravno vijeće HERA-e određuje cijene i pravila za cijeli energetski sektor, od toplinarstva, električne energije, plina, a to će nastaviti raditi očito i dalje. Jer za ministarstvo nije napravio aktivnost koja bi dovela do sukoba interesa ili se ogriješio o dužnost. Dodatni problem je da bi i razrješenje upravnog vijeća obavlja Sabor koji je raspušten.

Pokušali smo provjeriti je li razrješenje kompromitiranog upravnog vijeća razlog za sazivanje Sabora i može li se uopće takvo nešto učiniti, ali nismo dobili odgovor.

Ministarstvo dalje navodi i da nema saznanja da je C.E.M.P. “mimo uvjeta ishodilo rješenje o stjecnju statusa povlaštenog proizvođača električne energije”. Jer je HERA nezavisno tijelo. Kažu da oni nisu dužni ispitivati zakonitost navedenih riješenja, nego o tome odlučuje sama HERA ili upravni sud.

Ministarstvo tvrdi da ne zna niti koliko ćemo poticaja dati investitoru u vjetroelektrane. HERA je pak priopćila da se “u svim upravnim postupcima vezano za status povlačtenog proizvođača, postupala u skladu s propisima”. Na naš upit hoće li poništiti rješenja koja su izdali, nisu odogovorili. Ali iz priopćenja je jasno da oni smatraju da nema nikakvog krimena.

Josipa ostala bez luksuznog stana u Zagrebu, saznali smo koliko smo ga plaćali
Josipa ostala bez luksuznog stana u Zagrebu, saznali smo koliko smo ga plaćali

Što je suprotno od onoga što tvrdi USKOK. Za pomoć tom invesitoru, USKOK tvrdi da je Rimac dogovorila mito u iznosu od 45.000 eura koji bi išli preko osiguravateljske kuće.

Ali i u drugim malverzacijama koje su povezane s Rimac, očito nema baš volje da se raščiste. Podsjetimo, USKOK tereti Rimac da je preko Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva Darka Horvata sredila da državne potpore mimo uvjeta dobiju tri kninske tvrtke i obrta. Po 200.000 kuna su dobio klesarski obrt “Žile Knin” i Pekarna Ljubić u kojoj je njen nećak Matej. Stolarija Lapčić je dobila 185.000 kuna.

- Obradovala sam svoje prijatelje. Javili su mi da je odlučeno da Lapo, Zile i Ljubo dobiju ono i to Lapo 180, a Zile i Ljubo po 200 - snimili su u USKOK-u Rimac kako se hvali u svojoj kući da je sredila potpore.

Pitali smo Ministarstvo gospodarstva Darka Horvata (HDZ) hoće li napraviti reviziju tih potpora, hoće li se one morati vratiti ili ostaju onima koji su ih dobili. I u konačnici, kakav im je to sustav kontrole isplata ako pomoćnica ministra može tako lako srediti potpore mimo uvjeta i zakona.

Očekivali smo detaljan odgovor, ali ga nismo dobili. Pravdaju se istragom USKOK-a iako ona nema veze s tim da sami pokrenu i provjere kako su dodjeljivane te državne potpore.

Pogledajte video: Josipin život na visokoj nozi

Pokretanje videa...

Video vijesti 30-05-2020 01:26

- S obzirom na istragu USKOK-a koja je u tijeku, u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati ni iznositi detalje vezane uz sam slučaj. O poduzimanju svakog eventualnog daljnjeg koraka ili mjera pravovremeno ćemo vas izvijestiti - sve je što su odgovorili iz Horvatova ministarstva na ovu veliku aferu koja ih potresa.Ali ipak nakon ovih afera, Josipa Rimac više neće biti na funkciji potpredsjednice Hrvatskog Crvenog križa.

- Rimac nije imala nikakve izvršne ovlasti i nije potpisivala ugovore. Ali osjetljivi smo na ovakve pojave, pa smo već pokrenuli postupak njenog razrješenja - rekao je predsjednik Crvenog Križa Josip Jelić.

U Crvenom križu inače radi i Anna-Maria Radić. Ona vodi službu za EU fondove, a osuđena je da kao šefica Ureda za stambeno zbrinjavnje pogodovala Rimac pri dodjeli stana.

Iako je za to nepravomoćno osuđena, Rimac ju je navodno povukla u Crveni križ gdje je bila potpredsjednica. Raić je inače nepravomoćno osuđena, a za isti slučaj je protiv Rimac obustavljena istraga. Inače, šefica kninskog Crvenog križa Anđelka Balić, sestra Josipe Rimac. Iz Crvetnog križa su odgovorili da je šefica gradskog Crvenog križa još od 2005. godine.

Kako smo već pisali, Rimac će unatoč razrješenju imati pravo primati plaću još godinu dana, sveukupno oko 132.000 kuna neto. Ali Ministarstvo uprave nam je odgovorilo da je raskinulo ugovor o najmu apartmana u elitnom zagrebačkom kvartu Mlinovi. Najam 70 kvadrata, ministarstvo je plaćalo 4026 kuna. Nije poznato je li ona dodavala dio novca.

Ministarstvo poljoprivrede je pak udaljilo iz službe Ružicu Njavro do okončanja postupka. Ali će primati 60 posto plaće, oko 7400 kuna mjesečno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"