News

Komentari 328

Talibani nakon osvajanja vlasti: Ženama prava prema šerijatu, mediji ne smiju raditi protiv nas

Talibani nakon osvajanja vlasti: Ženama prava prema šerijatu, mediji ne  smiju raditi protiv nas

Glasnogovornik talibana poručio je na konferenciji kako mediji ne bi smjeli raditi protiv vlasti i islamskih vrijednosti, da će žene moći raditi u zdravstvu i obrazovanju te da su bili prisiljeni ući u Kabul

Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za cijelu naciju, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid na prvoj konferenciji otkako su talibani u nedjelju preuzeli kontrolu nad Afganistanom. 

POGLEDAJTE VIDEO

Izjavio je kako je njihov plan bio zaustaviti se pred Kabulom kad zauzmu ostale provincije, ali da je prethodna vlast bila toliko nesposobna da nisu mogli osigurati sigurnost u Kabulu te su zato, tvrde, bili prisiljeni nešto napraviti. Tvrdi da su ušli u grad kako bi osigurali sigurnost.

- Želimo osigurati da Afganistan više ne bude bojno polje - rekao je i dodao da su oprostili onima koji su se borili protiv njih i da je došao kraj animozitetima. 

- Želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da nikome nećemo nauditi - rekao je Mujahid i dodao da ne žele probleme s međunarodnom zajednicom. 

Naglasio je kako će jamčiti sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona te da će moći raditi u obrazovanju i zdravstvu. 

Medijima je poručio da moraju biti nepristrani, ali i da ne bi smjeli raditi protiv islamskih vrijednosti, no i da ne bi smjeli raditi protiv vlasti. Dodao je i kako će privatni mediji moći  nastaviti s radom i biti slobodni i neovisni, ali je istaknuo i kulturološki okvir.

Na pitanje o prevoditeljima i ljudima koji su radili za strane sile Mujahid je dodao da neće biti odmazde prema nikome.

- Ne želimo da mladi koji su ovdje odrasli napuštaju zemlju. Oni su naša vrijednost - rekao je.

- Nitko im neće kucati na vrata i ispitivati za koga su radili. Bit će sigurni. Nikog nećemo ispitivati ili proganjati - rekao je.

Uskoro više

POGLEDAJTE VIDEO

Najčitaniji članci