News

Komentari 2

Talibani oteli guvernerku koja je regrutirala farmere za obranu

Talibani oteli guvernerku koja je regrutirala farmere za obranu

Mazari (40) je guvernerka regije Charkint u sjevernom Afganistanu . Jedna od prvih guvernerki u zemlji je postala 2018. godine

Jedna od rijetkih guvernerki u Afganistanu, Salima Mazari navodno je u talibanskom pritvoru, javljaju lokalni izvori, a prenosi The Times of India.

Afganistanska novinarka Nadia Momand na Twitteru je napisala kako su talibani oteli Mazari te je pozvala na njeno oslobođenje.

Mazari (40) je guvernerka regije Charkint u sjevernom Afganistanu koja ima populaciju veću od 30 tisuća ljudi. Regrutira i trenira militante za borbu protiv talibana od 2019., navodi The Guardian.

Rođena je 1980. u Iranu gdje joj je obitelj prebjegla zbog Sovjetko-Afganistanskog rata. U zemlju se vratila nakon nekoliko desetljeća. Jedna od prvih guvernerki u zemlji je postala 2018. godine.

Veoma je aktivna u borbi protiv talibana. U intervjuu za The Guardian je rekla da balansira između posla i borbe.

- Ponekad sam u uredu u Charkintu, a ponekad moram uzeti oružje i pridružiti se borbi.

U prvom tjednu kolovoza pola Charkinta je bilo pod talibanskom vlašću, a Mazari je regrutirala 600 lokalaca kako bi se obranili, prenosi  AFP. Mnogi od njih bili su samo farmeri koji su prodali stoku kako bi kupili oružje.

Mazarin okrug je bio jedan od posljednjih koji su se borili prije nego što je cijela zemlja pala u ruke talibana.

Žene strahuju pod talibanskom vlašću

Tijekom prošle vladavine talibana, od 1996. do 2001. žene se nisu smijele školovati i kada su izlazile van morale su biti u pratnji muškarca. Danas talibani tvrde kako će ženama dati više slobode, ali u skladu sa šerijatskim zakonom.

Tijekom vikenda je Mazari za AP rekla kako više neće biti mjesta za žene.

- U mjestima koja kontroliraju talibani žene više ne postoje, čak ni u gradovima. Sve su zatvorene u svojima domovima.

Zarifa Ghafari (29), najmlađa gradonačelnica u povijesti Afganistana je za iNews rekla kako samo čega da talibani dođu po nju.

- Sjedim ovdje i čekam da dođu. Nitko ne može pomoći meni ili mojoj obitelji. Sjedim s njima i mužem. Doći će po ljude poput mene i ubiti me.

Rekla je kako ne može napustiti obitelj, a ni nema kamo otići.

Najčitaniji članci