News

Komentari 1

Talibani u Afganistanu zabranili su ženama da idu same na put

Talibani u Afganistanu zabranili su ženama da idu same na put

Osim putovanja na velike udaljenosti bez pratnje muškarca, zabranjeno je obrazovanje, rad, ali i pojavljivanje u televizijskim dramama

Direktiva, objavljena u nedjelju, posljednje je ograničenje ženskih prava otkako su Talibani preuzeli vlast u kolovozu. Većina srednjih škola zatvorena je za djevojčice, a velikom broju žena zabranjen je rad. Grupa za kampanju Human Rights Watch priopćila je da se novim ograničenjima kreću prema pretvaranju žena u zatvorenike.

Heather Barr, glavna stručnjakinja za prava žena u HRW-u, rekla je da naredba 'isključuje mogućnost slobodnog kretanja ženama' ili 'da mogu pobjeći ako se suoče s nasiljem kod kuće'.

Posljednjom direktivom, koju je izdalo Talibansko ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka, određeno je da žene koje putuju više od 72 kilometra moraju uz sebe imati muškog člana obitelji kao pratnju.

- Osjećam se jako loše - rekla je Fatima, stanovnica Kabula, za BBC.

- Ne mogu izaći van slobodno. Što da radim ako mi se dijete razboli,a suprug mi nije dostupan? Talibani su nam oteli sreću. Izgubila sam i neovisnost i sreću, dodala je.

Dokument poziva vlasnike vozila da odbiju povesti žene koje ne nose prikladna islamska pokrivala za lice ili hidžabe, ali nije određeno koju vrstu pokrivala moraju imati. Dokument zabranjuje i puštanje glazbe u vozilima. Otkako su preuzeli vlast nakon odlaska američkih i savezničkih snaga, Talibani su radnicama rekli da ostanu kod kuće,a srednje škole su otvorene samo za dječake i profesore.

Talibani su rekli da su odredbe 'privremene' i da su donesene kako bi se osiguralo da su radna mjesta i škole 'sigurne' za žene i djevojke. To je malo vjerojatno jer za vrijeme njihove vladavine 1990-ih, ženama je bilo zabranjeno obrazovanje i rad.

Prošlog su mjeseca zabranili ženama da se pojavljuju u televizijskim dramama  i naredili novinarkama i voditeljicama da nose marame na ekranu.

Međunarodni donatori poručili su Talibanima da moraju poštivati prava žena prije nego što se obnovi financijska pomoć. Zemlja se suočava s dubokom humanitarnom i gospodarskom krizom pogoršanom uklanjanjem međunarodne potpore nakon što su Talibani preuzeli vlast.

Najčitaniji članci