News

Komentari 192

Talijanski fašisti htjeli su ući u Rijeku: Avionima sletjeli na Krk

Talijanski fašisti htjeli su ući u Rijeku: Avionima sletjeli na Krk

MUP javlja da je, vezano uz isticanje neprimjerenih stranih zastava i simbola, te privođenje četvorice državljana Italije, policija odbila ulazak u Republiku Hrvatsku i petero državljana Italije...

Nastavlja se današnja borba riječke policije protiv provokatora iz Italije. MUP javlja da je, vezano uz isticanje neprimjerenih stranih zastava i simbola, te privođenje četvorice državljana Italije, policija odbila ulazak u Republiku Hrvatsku i petero državljana Italije.

Riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine, koji su tijekom dana sletjeli u zračnu luku Rijeka s dva manja zrakoplova. Prilikom granične kontrole, pregledom prtljage kod navedenih osoba pronađeni su predmeti (majice, razglednice i sl.) s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjima talijanskih državljana u Rijeci.

Sukladno odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, utvrdili su da navedenih petero državljana Italije ne ispunjavaju uvjete za ulazak te im je rješenjem odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, članovi talijanske fašističke skupine 'Vodoinstalateri' ('Gli Idraulici'), objesili su zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču, danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke.

Napravili su to u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke i to na dan izložbe pod nazivom 'D’Annunzijeva mučenica' kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija.

Inače, navedena izložba prva je u sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa koja obilježava stogodišnjicu d’Annunzijeve okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

Najčitaniji članci