Obavijesti

News

Komentari 267

'Talijani karantenu ne shvaćaju ozbiljno, piju kave u kafićima'

'Talijani karantenu ne shvaćaju ozbiljno, piju kave u kafićima'
7

U državi u kojoj je zaraženo 5800 ljudi, i 230 preminulih od posljedica virusa, uvedena je zabrana ulaska i izlaska iz Lombardije, u kojoj je deset milijuna stanovnika, i još 14 provincija

VIDEO

Nije li prekasno - pitanje je većine svjetskih medija i stručnjaka nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte u nedjelju u ponoć potpisao dekret kojim se u karantenu stavlja 16 milijuna Talijana.

U državi u kojoj je zaraženo 6.387 ljudi, i 366 preminulih od posljedica virusa, uvedena je zabrana ulaska i izlaska iz Lombardije, u kojoj je deset milijuna stanovnika, i još 14 provincija.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:12

- Nema ulaženja i izlaženja iz tih područja, kao ni među njima, osim ako postoji dobar razlog poslovne prirode, hitnog slučaja ili iz zdravstvenih razloga - objavio je Conte.

- Ne idite u Italiju, Talijani nemaju ništa pod nadzorom - upozorava naš izvor iz diplomatskih krugova.

Kako dodaje visoki diplomatski izvor upoznat sa stanjem u Italiji, moguće je da je već i pola vlade i parlamenta zaraženo, što vodi u potpunu političku konfuziju jer neće imati tko odlučivati. Hrvatska bi, savjetuje, trebala planirati što s ekonomskom suradnjom s Italijom, našim drugim po redu ekonomskim partnerom.

'Pod ključem' na sjeveru Italije 15 tisuća Hrvata: Rebić, Broz...
'Pod ključem' na sjeveru Italije 15 tisuća Hrvata: Rebić, Broz...

Na sjeveru Italije živi oko 15.000 Hrvata. Tko je tamo turistički, kaže nam hrvatski konzul Stjepan Ribić, može se vratiti kući, kao što se u karantenske regije kući mogu vratiti i Talijani koji su izbivali.

Operativno, međutim, još puno toga nije jasno, potvrđuje i konzul. Dekret o zabrani kretanja je, kaže, donesen, među gradovima u regiji se može putovati, no ne zna što će se događati na “granicama” među regijama. U karanteni su, osim Lombardije s Milanom kao središtem, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso i Venecija.

Talijani nisu kao Kinezi 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objašnjava da se hrvatski građani mogu vratiti iz tih područja, uz dva uvjeta: ako pokazuju znakove bolesti, moraju na testiranje, a ostali su dužni javiti se epidemiologu na svom području, za što na granici dobiju rješenje. Ako se ne jave, prijeti im kazna od 1000 kuna. Ribić sve koji s kritičnih područja ulaze u Hrvatsku poziva da iskreno na granici odgovaraju odakle dolaze.

Koliko je zasad talijanska karantena “labava”, svjedoči i odgovor ministra zdravstva Vilija Beroša na pitanje mogu li naši građani napustiti karantenu, stranci općenito.

Troje zaraženih ima nešto teži oblik korone, ali nemamo novih
Troje zaraženih ima nešto teži oblik korone, ali nemamo novih

- Ne smiju, ali mogu - odgovara Beroš. Karantena je zasad zapravo samo nacrt. Hrvatska priprema neke nove, strože mjere prema Italiji, budući da je, čini se, karantena uvedena prekasno, i dozvoljava ulaske i izlaske u “opravdanim” slučajevima. To su posao, zdravstveni razlozi i hitni slučajevi, ali zasad bez specifikacije što to točno znači.

- Karantena neće ‘šljakati’ u Italiji. Ljudi će ići uokolo - rekao je za New York Times Paolo Imparato (26), pizza majstor iz Lombardije. I naša poznata liječnica u Padovi, Nela Sršen, kaže da Talijani nisu kao Kinezi.

- Oni se žele družiti, pokazati se. Mislim da se talijanska vlada dobro postavila prema problemu, no građani sami nisu dovoljno ozbiljno shvatili što se događa - kaže Sršen.

I ona je bila devet dana u samoizolaciji zbog bolesnoga kolege na poslu.

- Kad sam jučer izašla iz kuće, iznenadila sam se kako mladi za šankom u kafićima piju kave, nema razmaka od jednog metra, kao da se ništa ne događa. Postoji uvjerenje da djeca ne obolijevaju, a mladi prolaze s lakšim simptomima, ali je činjenica da i mladi i djeca virus mogu prenijeti - kaže liječnica. U bolnicama na reanimacijama, dodaje, gotovo više nema mjesta.

Respiratora je sve manje 

- Bojim se da će doći trenutak kad će u bolnicama liječnici starije bolesne osobe morati prepuštati prirodnom ishodu da bi se napravilo mjesta mlađima, koji imaju veće šanse za oporavak - strepi Sršen. Aktivirale su se, zaključuje, sve klinike koje imaju mogućnost smještaja respiratornih pacijenata. Sve je manje mjesta za teže operacije, za pacijente kojima je potrebna postoperativna intenzivna skrb.

A woman wearing a protective face mask to prevent contracting the coronavirus enters a subway station in Milan

U Hrvatskoj nema novozaraženih, brojka stoji na 12 poznatih slučajeva. Ravnateljica klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako troje pacijenata ima nešto ozbiljniji oblik bolesti, svi su hospitalizirani. Nitko od zaraženih još nije spreman napustiti bolnicu.

Hrvatske domaćice u Italiji 

- Sad je zatvorena i cijela Reggio Emilia, u tu provinciju možete ući samo poslovno, ali onda nema izlaska iz nje - rekao nam je nogometaš Fran Brodić (23), član talijanskog trećeligaša Reggio Audacea. Trenutačno je u Zagrebu, no čuje se sa suigračima iz kluba koji su ostali u gradu. Kažu mu da je sve drukčije, prazno. Na pitanje boji li se odgovara kako je svima puno draže što je u Hrvatskoj, ali ga natrag mogu pozvati iz kluba bilo kad i reći da opet počinju treninzi.

Četvrtina Talijana u karanteni, u gradovima pustoš na ulicama
Četvrtina Talijana u karanteni, u gradovima pustoš na ulicama

- Profesionalac sam, moram ih onda poslušati - kaže Brodić. Javila nam se i nekadašnja dance zvijezda Annamaria Đumbrek, koja živi u Riminiju. Nije joj, priča, svejedno, makar situacija ne izgleda kaotično. Kaže da se svi najviše boje za svoje najstarije. Trgovački centri smiju raditi do 18 sati, škole su zatvorene i nastava se odvija preko interneta, opisuje Annamaria, koja u Italiji živi sa suprugom i dvoje djece te radi kao osobna trenerica.

- Od jučer ne smijemo napuštati regiju Padova, u kući smo, nema druženja u kafićima. Nažalost, sad ne mogu ni kući u Rijeku zato što ni jedna druga žena ne želi doći zamijeniti me - kaže nam Marija (50), jedna od mnogih žena koje u Italiji rade kao “domestiche”, domaćice u staračkim kućanstvima. Boji se, kaže, nije joj svejedno ostati, daleko od obitelji u Hrvatskoj, koja se boji za nju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...