Obavijesti

News

Komentari 29

Talijanska ribarica sat vremena ordinirala u hrvatskim vodama!

Talijanska ribarica sat vremena ordinirala u hrvatskim vodama!

Talijanski ribarski brod Moby Dick iz ribarskog grada Termoli na drugoj strani Jadrana, neometano je ordinirao južno od otoka Sveti Andrija i Biševo

VIDEO

Četiri dana nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i javnog obećanja hrvatskog ministra vanjskih poslova kako će “sa susjedima bolje štititi Jadran”, talijanski ribarski brodovi nastavljaju po starom.

Talijanski ribarski brod Moby Dick iz ribarskog grada Termoli na drugoj strani Jadrana, sat i pol vremena je neometano ordinirao unutar hrvatskih teritorijalnih voda 10-ak nautičkih milja južno od otoka Sveti Andrija i Biševo. Istovremeno, u isključivom gospodarskom pojasu se nalazi nekoliko desetaka talijanskih ribarica, javlja Morski.hr.

Talijani opet u našim vodama: Ribaricu ulovili kod Palagruže
Talijani opet u našim vodama: Ribaricu ulovili kod Palagruže

Iako proglašenje isključivog gospodarskog pojasa za ribarstvo u Hrvatskoj, koja je u sklopu EU pristala na zajedničku ribarsku politiku, ne znači gotovo ništa, valja ponoviti što je navedeni ministar izrekao u Dnevniku HRT-a odmah po proglašenju:

- Duže vrijeme već i kroz ZERP provodimo zaštitu Jadrana. Čekali smo i razgovarali sa susjedima kako bismo podigli razinu zaštite Jadrana. Italija i Hrvatska uključile su i Sloveniju, iako nismo trebali, kako bismo zajednički unaprijedili upravljačka prava i kako bismo radili na zaštiti Jadrana i dodatnoj mogućnosti iskorištavanja resursa, – ispričao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u HTV-ovom Dnevniku od 5. veljače 2021. godine. Potvrdio je kako ribari iz trećih zemalja, onih koje nisu članice EU, više ne mogu izlovljavati ribu.

Ribar Kunac: 'Puna mi je kapa tog uređaja, triba mi moj mir'
Ribar Kunac: 'Puna mi je kapa tog uređaja, triba mi moj mir'

Ali zato mogu Talijani, koji to kontinuirano zloupotrebljavaju i ulaze u hrvatsko teritorijalno more. Podsjećamo još jednom da je Republika Hrvatska nabavila flotu izuzetno brzih brodova, konstruiranih da plove i po vremenskih uvjeta poput današnjih, pa čak i gorima. No, umjesto da su smješteni u lukama vanjskih otoka, gdje bi do granice stigli za svega nekoliko minuta, ovi brodovi stoje kao izložbeni primjerci unutar kopnenih luka (neki već i na suhom).

U međuvremenu, talijanski Moby Dick, kao i mnogi prije, a nažalost, vjerojatno i mnogi nakon njega, jutros se šepirio sat i pol vremena unutar hrvatskih teritorijalnih voda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori